Защо на сватбата трябва да има нещо старо, нещо ново и нещо назаем?
Защо на сватбата трябва да има нещо старо, нещо ново и нещо назаем? / Impact Press Group

Откъде идва традицията при сватбите в Америка да се вземе нещо старо, нещо ново и нещо назаем?

Традиционно в англосаксонските сватби се изисква нещо ново, нещо старо, нещо назаем и нещо синьо. Почти като в селекцията на Левски. И там е същото. Това са четирите неща, но дори и тук имаме забравена подробност - забравят се 6-те пенса в обувката й.

Something old, something new, something borrowed, something blue, and a silver sixpence in her shoe

Но и след като допълнихме римата и изяснихме всичките необходими на булката неща, пак не е ясно защо трябва да ги има. Сега ще изясним.

Цитираното стихче е английско и за първи път е публикувано през 1898 година в един английски фолклорен сборник. В различни други сборници от онова време, някои малко по-стари, други с година-две по-нови, различни елементи липсват. Например в ландширската версия няма старото нещо, а в уелската няма синьото. При всички положения обаче става въпрос за едно и също - поетична компилация от трикове за заблуждаване на злото око и осигуряване на безпроблемно преминаване на булката от света на момите към този на съпругите и майките. И в края на XIX век фолклористите са си задавали същия въпрос, защото те също са намирали за крайно интересни всички тези сватбени суеверия.

Да започнем с триковете за предпазване от уроки. Тук нещата са старото и синьото. Синият цвят има способността да предпазва от злото око или зли очи - множествено число в нашата култура. Традицията идва от Близкия Изток, има няколко преки препратки дори в Библията. И до днес в арабския свят съществува назар - синьото око, което пази от злото. Така че синьото пази, а старото поема, абсорбира лошото. Те, злите, могат да навредят на новото, но има ли нещо старо, то действа като щит.

Дотук ясно. Защитихме я булката - старо и синьо. Затова в някои версии е избрано само едното, няма нужда от презастраховки. Освен защита обаче булката има нужда и от помощ, най-вече в бъдещия несигурен семеен живот и продуктивността. Нещо ново е символ на чистотата, на девствеността. Е, дори навремето не всички булки са се женили девствени, но девствеността не означава задължително въздържание, а е белег на чистота. Това е и смисълът и на белия цвят в сватбите - булката няма какво да крие, тя е добро момиче, честно.

Нещо назаем също не е случайно. Тя може да е добро момиче, но ще й се наложи да изпълнява съпружеските си задължения и да отглежда деца. Така че е добре да получи съвет, нещо, което да я води. И това нещо е назаем, дадено от друг. То се взема обикновено от плодовита жена, опитна в семейството, раждането и отглеждането на деца.

И така, новото - честност, старото - абсорбира злото, назаем - опит, синьото - против уроки. И 6 пенса в обувката й, за да има "бели пари за черни дни", едно на ум. Никога не се знае. Това е работата с англосаксонските сватби, далеч не само американска традиция, но благодарение на киното май вече сме я приели за такава.

И ако решите да се омъжвате, сложете в обувката повече от 6 пенса. Иначе другите неща си ги преценете по избор. Същото важи и ако решите да правите селекцията на Левски".

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук