Властите в Севастопол обявиха руския за официален в документите
Властите в Севастопол обявиха руския за официален в документите / снимка: Guliver/Getty Images

Властите в Севастопол обявиха руския за официален език на държавния документооборот. Наредба за това е подписал изпълняващият длъжността началник на градската държавна администрация Дмитрий Белик, предаде ИТАР-ТАСС.

В документа решението се мотивира с "нормите на международното право, доколкото руският е роден език за огромното мнозинство жители на града".

Досега всички градски органи на властта бяха принудени да пишат официалните документи на украински, пояснява агенцията. Украински закон гарантираше на недържавните езици в страната т. нар. регионален статут там, където са родни за над 10 на сто от населението, пише БТА.

Новите власти в Украйна обаче отмениха този закон, макар по-късно да заявиха, че и. д. президентът Олександър Турчинов ще наложи вето на решението за отмяна.

Междувременно, по-малко от седмица преди референдума на 16 март, стана ясно, че повече от 80% от жителите на Крим подкрепят присъединяването към Русия. Това заяви председателят на Върховния съвет на Крим Владимир Константинов, позовавайки се на данни от анкета, съобщава БГНЕС. "Последно одобрението си за присъединяване дали 75% от населението, но през последната седмица и половина ситуацията се промени", обясни той. Според него това се дължи на действията на властите в Крим.

Вчера бе съобщено, че на територията на Крим е прекъснато излъчването на всички украински телевизионни канали. На техните честоти се приемат руски телевизии. Така жителите на украинската автономна република могат да гледат програмите на "Първи канал", "Русия 24", НТВ, СТС и други.

От местните канали предава само държавният телевизионен и радиоканал "Крим". Според министъра на информацията на Крим Дмитрий Полонски украинските телевизии отразяват пристрастно събитията в Украйна и се опитват да нагнетяват обстановката преди референдума за присъединяването на полуострова към Русия и по възможност да го провалят.

Наред с други области от Южна и Източна Украйна и автономен Крим Севастопол не признава новите власти в Киев за легитимни. Крим насрочи за 16 март референдум за присъединяване към Русия, напомня агенцията.