Трихинелоза при хората няма от 2 години. 6 случая при дивите свине през 2013 г.
Трихинелоза при хората няма от 2 години. 6 случая при дивите свине през 2013 г. / Дарик- Кюстендил,архив

Заболяването трихинелоза не е регистрирано при хора през последните 2 години. През 2013 година не са и изследвани материали, което значи, че не е имало и съмнения, каза д- р Илияна Кръстева, завеждащ "Епидемиология" в Регионалната здравна инспекция в Кюстендил. Тя припомни, че последния взрив е от 2010 година, когато в Рила имаше 39 заболели. Тогава заразата се пренесе дори зад граница, когато суджук с трихинела спиралис бе изнесен в Испания. През 2011 година трихинелоза бе регистрирана в село Вратца. И в двата случая става дума за консумация на заразено месо от диви свине.
Положителните проби за трихинела спиралис в диви свине, установени в Областна дирекция по безопасност на храните през 2013 година, са 6. Животните са отстреляни от ловци в Мламолово, Савойски- 2, Раненци, Бобешино и Смочево.
През 2013 година случаите на трихинелоза са 7, а през 2011- 3.
През последните 15 години, трихинелоза не е констатирана при домашни свине в Кюстендилска област. В България има в районите на Бургас и Ямбол.
Изследването се извършва само в ОДБХ- Кюстендил и струва 8, 40 лв., каза дирекорът д- р Първан Дангов. Носи се парче от диафрагмата, 100- 200 грама. Дангов уточни, че не е допусната консумацията на заразено месо от хора.