Ботев Пд представи стадион-бижу (СНИМКИ)
Ботев Пд представи стадион-бижу (СНИМКИ) / снимка: botevplovdiv.bg

Ръководството на ПФК "Ботев Пловдив" представи промените за новия стадион, който трябва да е готов през 2015-та година. Той ще разполага с близо 19 000 места, като 75% от тях ще бъдат покрити. Модерното съоръжение ще разполага с най-големия паркинг, който ще е с капацитет 600 места за автомобили и 7 места за автобуси.

"Това, което представяме днес е коренно различно, от това, което показахме преди 2 години. Надявам се това да е последният вариант, но всеки следващ, който получаваме от фирмата и архитектите е по-красив от предходния. Феновете на Боте ще могат да се гордеят с най-красивия стадион в България, който ще е 4-та категория, с лиценз за полуфинал за Лига Европа. Преди три години и няколко месеца си обещахме това и се надявам май месец да ви посрещнем на новото съоръжение", каза пред медиите президентът на клуба Юли Попов.

"Искам да благодаря на г-н Савов за работата, която свършиха през последните няколко години. Преди 5 години си обещахме да развиваме проектът "Ботев", като през последните 2 години решихме да форсираме и стадиона, който ще е нашата презентация пред Европа. Ще представим нещо уникално за България, супер модерен стадион, а най-добрия момент да го представим е Европейското първенство за юноши през 2015", заяви от своя страна изпълнителният директор Ангел Палийски.

Подробности около промените в реконструкцията разкри главният архитект на съоръжението Георги Савов:

"Щастлив съм да представя новата визия на стадиона, който ще е с капацитет 18 788 места. Всички неща се развиват към настоящия момент добре. Промените се наложиха, тъй като функциите надхвърлят тези от първия вариант, който представихме преди 2 години. Смятаме, че представяме максимално добро съоръжение, за да отговорим на изискванията на УЕФА за полуфинал в Лига Европа.

Сектор "А" ще бъде на 6 нива с всички необходими функционални зони за категория 4 звезди. Тук са насочени в всички усилия. Стадионът ще разполага с необходимите стая за загрявка, както и са добавени са места за възстановителни процедури,

Секторът за гости ще бъде с капацитет 1500-1600 места, а трибуната за феновете на Ботев, в северния сектор ще бъде изписана емблемата с 12-цата.

За журналистите, това е една от най-важни категории зрители и УЕФА обръща особено внимание в това, като ВИП с всички необходими условия за работа", коментира арх. Савов.

Относно името на стадиона г-н Палийски сподели, че както бе дискутирано името за клубната база, така ще се процедира с името на клубния стадион, за по-широка обществена дискусия.