Защо ангелите имат крила?
Защо ангелите имат крила? / sxc.hu

Защо ангелите имат крила?

В този въпрос има нещо изключително интересно, а именно - една огромна заблуда, препредавана през вековете.

Какво е ангел? Това е човекоподобно небесно създание, облечено в бяла роба и с крила. Защо са му? За да може да лети. Иначе как ще стига до небесата? Е, може да подскача, биха казали някои. Не, по-изящно е като лети.

Ние всички сме виждали нарисувани ангели. Тук е и проблемът. Нарисувани невинаги означава съвпадащи с описанието. А описание на ангели имаме в Библията. И сега става забавно, понеже опряхме до текст.

Преди това само да споменем, съществува наука за ангелите - ангелология, която е една наука "ум да ти зайде", както се казва. Защото се мъчи да отговори на въпроси като „На кой ден от сътворението са се появили ангелите?" и „Те по чий образ и подобие са?", „Човекът по-висше творение ли е от тях?" и други такива напълно абстрактни теми.

Преди да видим библейското описание на ангелите, нека споменем, че думата на арамейски е малах, а гръцкият превод е анхелос (άγγελος) и означава - пратеник, посланик, вестоносец. Ангелите не са нищо друго, освен Божии вестители. Бог контактува чрез тях, изпраща ги като пощальони и когато те се изправят пред някого, чрез тях говори самият Бог. Така че Светото писание не се занимава да ни описва ангелите. Когато например ангел отива при Авраам, Яков или Мойсей, посетените веднага разбират, че това са божи пратеници. Как, не става ясно, но разбират.

И ние нямаме описание на външния им вид, още по-малко имат ли крила или не. Така че традиционните ангели в Библията са пълна загадка. Предполагаме, че все пак са в човешка форма. Сега става още по-интересно, защото има случаи, когато не са. Ясно е посочено. Например „Ангелът на смъртта" в Изход, глава12, стих 23 е описан като черна мъгла.

А сега стигаме и до виденията на пророците. Пророк Исая говори за първи път за серафими. Това са небесни създания с шест крила - две за летене, две за прикриване на лицето и две да си прикриват краката. Тоест нищо не се вижда от тях, но имат крила. Това е сигурно. Серафимите обаче не са традиционните библейски ангели, които носят послания. Но поне стана ясно аз крилата.

Същото важи и за херувимите. Езекил говори за херувими, обаче това не са херувимчетата от пощенските картички. Херувимите на Езекил имат 4 крила и 4 лица - на лъв, човек, вол и орел, което съвсем се отдалечи от божиите посланици, наречени ангели.

Накрая да обобщим. Ангелите, тоест небесните създания, които идват с Божие послание имат 6 крила или 4 крила, или николко, или са мъгла. И дали са антропоморфни? Да, онези, които са изнасилени в Содом, да. Но други не са.

Защо обаче ние днес знаем за крилати ангели, подобни на хора? Заради гърците, разбира се. Когато започва изобразяването на библейски сюжети, знаете ли за какво се сещат те - за Хермес - вестителят на боговете, който имал крилати сандали. Значи вестителите и на новия бог трябва да имат крила. И къде да ги нарисуваме тези крила като не сме сигурни имат ли сандали. Абе, давай на гърба. Така векове наред ангелите получават крила, без Библията изобщо да говори за такъв вид вестоносци - с човешки вид и с крила на гърба.

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук