Политическа чистка на училищни директори е задействана в Шуменско
Политическа чистка на училищни директори е задействана в Шуменско / OFFNews.bg

Парламентарната група на ГЕРБ алармира за задействана политическа чистка на училищни директори в общините със смесено население Хитрино и Венец в област Шумен. „И там, както в Гоцеделчевско, управляващи са кметове и общински съвети от ДПС", посочват ГЕРБ в декларация, прочетена от трибуната на Народното събрание. Според документа под прицел попадат директори, назначени след спечелени конкурси през 2010 г. , като за подготовката на политическите уволнения са използвани формални поводи.

Неудобните този път са директорът на училището във Венец Селиме Кърджалиева, директорът на училището в Хитрино Ерхан Хюсеин и директорът на училището в село Климент Алейдин Сали. И тримата са извикани принудително за разговор при началника на Регионалния инспекторат по образование в Шумен Върбан Върбев. По време на разговорите е оказван натиск върху директорите за доброволно напускане на постове чрез заплахи за дисциплинарно уволнение. В момента Селиме Кърджалиева и Ерхан Хюсеин са в отпуск по болест, но са им отправени заповеди за явяване на работа, като целта е да им бъдат връчени заповеди за освобождаване. Неформално заплашен от уволнение е и директорът на СОУ в Никола Козлево - Катилиян Костадинов, убедени са от ГЕРБ.

„За нас, народните представители от ГЕРБ, е скандално, че при разговорите с училищните директори, началникът на образователния инспекторат в Шумен е признал, че действията му са следствие от оказан политически натиск от високо ниво. Логичните въпроси днес са: Дали името на поредния осветен политически дерибей не е Хамид Хамид? Кой и защо допуска синдромът „Ахмед Башев" да се мултиплицира като политическия клонинг Хамид Хамид? И за този депутат от ДПС отдавна се знаеше, че е силно активен в кадровите схеми в Област Шумен, но след последните събития ролята му се очертава още по-ясно", допълват от ГЕРБ.

„Същевременно сме учудени от липсата на позиция по темата и от водача на листата на БСП в Шуменско Димитър Дъбов. Подкрепя ли стратегът от „Позитано" действията на коалиционните си партньори от ДПС? Ако ги подкрепя, това признание ли е, че ДПС и БСП координирано участват в сценарий за подклаждане на етническото напрежение в районите със смесено население? Ако не ги подкрепя, но с пасивната си позиция ги допуска, това е поредното доказателство, че ДПС малтретира и налага волята си върху БСП не само на национално, но и на регионално ниво", питат от парламентарната група на ГЕРБ в декларацията.