Плевнелиев не одобрява изменения на парче в Конституцията
Плевнелиев не одобрява изменения на парче в Конституцията / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Плевнелиев не одобрява изменения на парче в Конституцията
70730
Плевнелиев не одобрява изменения на парче в Конституцията
  • Плевнелиев не одобрява изменения на парче в Конституцията

Промените в Конституцията не трябва да бъдат правени на парче и на тъмно. Такова е становището на президента Росен Плевнелиев, който участва в кръгла маса по проблемите на конституционната жалба. Държавният глава каза, че ако основният закон бъде променян, то ще е само за да могат гражданите да имат още по-демократични права.

Въвеждането на пряка конституционна жалба отдавна се обсъжда сред магистратските среди. За целта трябва да бъде променена Конституцията, за да може да се даде възможност на гражданите да се обръщат към Конституционния съд.

По темата становищата са доста различни, а президентът каза, че няма нищо лошо Конституцията да бъде обърната към хората, но без това да става по непрозрачен начин: „От уважение към правовата държава и институциите не одобрявам изменение на парче и на тъмно - сега и веднага в основния ни закон. Уредбата на конституционна държава, както и на всеки правен инструмент, трябва да бъде добре прецизирана, за да може реално да изпълни целта си, а именно да служи за защита на правата на основните права и свободи на гражданите".

Въпросите без отговор касаят обхвата на жалбата, нейната цена, както и кои актове ще могат да бъдат обект на конституционно обжалване.

Вицепрезидентът Маргарита Попова също беше на мнение, че конституционният ни модел трябва да бъде доразвит.

Президентът каза още и че до края на деня ще станат ясни и мотивите за наложеното вето върху Изборния кодекс.