Защо санбернарите носят бъчвички с бренди на врата си?
Защо санбернарите носят бъчвички с бренди на врата си? / БГНЕС

Защо санбернарите носят бъчвички с бренди на врата си, кой пръв се е сетил да им сложи такова приспособление? Ние много добре знаем кой пръв се е сетил, понеже това вече сме го разказвали в един друг сериал, исторически. Но щом така или иначе се е появил такъв въпрос, дългът изисква да отговорим добросъвестно.

Първо, да сложиш на врата на спасително куче нещо толкова неудобно, когато човешки живот е заложен на карта, е меко казано неразумно. Второ, алкохолът също замръзва. Да, не като водата при нула градуса, но специално бренди с алкохолно съдържание между 36% и 60% замръзва при температура минус 20 градуса. Доста тъпа идея да носиш буцичка лед или някаква скрежина, пък било то и най-приятната скрежина на света. Представете си измръзналият пострадал, който ще трябва да я изпие. Страхотно. Нещо повече. Лекарите сериозно предупреждават, че алкохолът има само на пръв поглед загряващ ефект. Всъщност той кара тялото да изстива по-бързо. Така че от практическа, физиологическа и медицинска гледна точка да даваш на измръзнал алкохол е глупаво. Което означава, че е доста глупаво и да връзваш такава бъчонка на шията на куче.

Санбернарите са специална порода спасителни кучета. Те са обучени да служат и наистина спасяват хора. Всъщност името санбернар им е прикачено сравнително късно, заради хосписа "Свети Бернар", който е приютявал закъсали планинари в западните Алпи. Иначе тези кучета са били наричани свети кучета или алпийски мастиф.

Като алпийски мастиф ги е знаел и Едуин Ландсир, английски художник с уклон към рисуването на животни, които служат на хората - коне и кучета най-вече. През 1820 година Ландсир рисува картината "Алпийски мастифи спасяват изпаднал в беда пътник". На нея две огромни кучета изравят от снега мъж. Ландсир по онова време е на 17 години. Той е чувал за светите кучета в Алпите, без да е ходил там и без реално да познава какво точно правят. Вдъхновеният художник добавя ключов детайл - един от мастифите носи на варта си буренце с бренди. Детайлът е плод на фантазията му.

Ландсир обаче е любимец на кралица Виктория, детето чудо на изобразителното изкуство, а широката общественост е луда по картините му. Така алпийските мастифи... тоест санбернарите, завинаги се сдобиват с буренце и всички вярват в художествената измислица на един тийнейджър. Останалото довършва анимацията понеже куче, при това едро, което носи бъчвичка с алкохол на врата си е много забавен персонаж. Представете си какви смешни случки могат да произтекат от това.

И ето ви вече неоспорим факт, базиран на художествена измислица. Санбернарите никога, ама никога не са носили бъчвички с бренди на врата си, макар че честно да си кажем, идеята май не е толкова лоша. Но само по отношение на анимацията, не на животоспасяващите операции.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук