Плевнелиев: България постига много за социализиране на хора с увреждания, но трябва още
Плевнелиев: България постига много за социализиране на хора с увреждания, но трябва още / снимка: БГНЕС
Плевнелиев: България постига много за социализиране на хора с увреждания, но трябва още
70693
Плевнелиев: България постига много за социализиране на хора с увреждания, но трябва още
  • Плевнелиев: България постига много за социализиране на хора с увреждания, но трябва още

България е постигнала много по отношение на социализирането на хората с увреждания, но все още страната не е там, където трябва да бъде. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на конференцията по повод втората годишнина от ратификацията на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

По думите му институциите трябва да се обединят за създаването на условия, които да подпомагат уязвимите хора да упражняват свободно правата си. Държавният глава посочи още, че трябва да бъдат премахнати бариерите пред достъпността, за да може хората с увреждания да участват нормално в обществения и икономически живот на страната.

Росен Плевнелиев посочи, че сред основните приоритетите на държавата, по отношение на социализирането на хората с увреждания, са тяхното образование и професионалната им реализация.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че голяма част от обществените места в столицата са достъпни за хората с увреждания. Тя допълни, че до края на годината ще бъдат подменени голяма част от колите на градския транспорт, които ще бъдат оборудвани със съоръжения за уязвимите граждани.

Според омбудсмана на Републиката Константин Пенчев все още голяма част от институциите у нас са недостъпни за хората с увреждания.

По данни на Световната здравна организация,над един милиард от хората в света са с увреждания, а на всеки пет лица, живеещи в бедност, едно е с увреждане. У нас според статистика на Агенцията за хората с увреждания техният брой е близо 700 000.