Добричкият музей представя българското присъствие в Беломорието
Добричкият музей представя българското присъствие в Беломорието / Дарик Добрич

По повод националния ни празник - 3 март историческият музей в Добрич ще представи фотоизложбата „Македония - спомени от Бялото море” и книгата на Иван Бабев „Делата ви помним”, посветена на  революционните борби на българите  в Солунския край. Събитието ще се състои на 28 февруари /петък/ от 16.00 ч. в сградата на Дом-паметник „Йордан Йовков” и ще бъде съпроводено с концерт на два ансамбъла за автентичен македонски фолклор от Равда и Несебър, наречени  „Македонка” и „Вардарка”.

Изложбата е продукт на усилията на сдружение „Бело море”, което се намира в град Солун и обединява млади българи от Гърция и България. Идеята е да се покаже не просто наследството на нашия народ в Беломорска Македония, но и все още живото присъствие на българите там, подчерта на пресконференция директорът на добричкия музей Костадин Костадинов. По думите му в цяла Северна Гърция българите са 15-20% от населението. Историкът отбеляза, че в тези райони могат да се видят стари типично български къщи и църкви, на някои от които все още са запазени български надписи. „Искаме да припомним за тази хубава българска земя, в която до ден днешен се говори на български”, посочи Костадинов. По тези места по думите му могат да се чуят стари български поговорки, които вече са забравени у нас. Там е запазен и красив български диалект. „Това може би е най-запазеният от чужди влияния български език в момента”, посочи Костадинов.

Добричкият музей представя българското присъствие в Беломорието
netinfo


Фотосите са правени в периода 2009-2010 година в цяла Беломорска Македония от Радослав Христосков и Елисавета Занешева. Снимани са икони, стенописи, църкви, училищни сгради, надгробни паметници. Снимана е например икона на Свети Николай със запазен надпис на български, която се намира в едно почти изоставено планинско село, разказа Костадинов. Иконата е държана над 40 години в къщите на местните хора и след 90-та година е била извадена и поставена зад църковния олтар.

Досега изложбата е представяна само на 4-5 места в страната, тъй като авторите нямат достатъчно възможности, за да организират повече гостувания. В Добрич тя ще остане до средата на месец април. На откриването на 28 февруари ще присъстват двамата фотографи, а също авторът на книгата „Делата ви помним” Иван Бабев. Това е неговата последна книга, създадена по спомени на очевидци на борбите на българите в Беломорието и по разкази на техните потомци.

По време на събитието двата ансамбъла за автентичен македонски ще изнесат концерт с български народни песни от Беломорието. Изпълнителите са потомци на преселници от Беломорска Македония, пристигнали в България в периода 1923-1925 година по силата на спогодба за размяна на населението между двете държави. Те ще бъдат облечени с автентични носии и ще представят песни, различни от познатия ни македонски фолклор.

„Амбицията на историческия музей е да направи един общобългарски празник, какъвто е 3 март. Не трябва да забравяме, че тази дата е избрана за наш национален празник, защото символизира българската национална идея”, подчерта Костадинов. Той припомни, че според Санстефанския мирен договор България е трябвало да получи 92% от територията на Македония.

Екипът на добричкия музей има идея на всеки 3 март да припомня за старите български земи. Планира се догодина за националния ни празник да се представи изложба за Северна Добруджа.