Осъдиха Октай Енимехмедов на три години и половина затвор
Осъдиха Октай Енимехмедов на три години и половина затвор / снимки: БГНЕС
Осъдиха Октай Енимехмедов на три години и половина затвор
70660
Осъдиха Октай Енимехмедов на три години и половина затвор
  • Осъдиха Октай Енимехмедов на три години и половина затвор

Октай Енимехмедов не се е опитал да убие Ахмед Доган. Софийският градски съд реши, че младежът трябва да лежи в затвора 3 години и 6 месеца заради закана, а не заради опит за убийство. По този начин тезата на прокуратурата, че Октай е целял именно ликвидирането на почетния лидер на ДПС, се провали. Заканата за убийство е първоначалното обвинение срещу нападателя, повдигнато му веднага след инцидента. В последствие обаче то беше преквалифицирано, за да гласи, че единствено засичането на пистолета е попречило на опита за убийство на Доган, а прокуратурата поиска 17 години затвор за подсъдимия.

Провинението на Енимехмедов е от януари миналата година. Делото влезе сравнително бързо в съда, след като обвинението беше преквалифицирано в опит за убийство.

Оставяйки настрана опитите и експертизите на прокуратурата, съдът прие на едно от предходните си заседание заключение на специалисти, което гласеше, че Октай не е имало как да убие Доган с такъв газов пистолет от разстоянието от около 19 см, откъдето е било насочено оръжието. Фатален край би имало само, ако се стреля от упор от непосредствено разстояние.

Прокурор Илиян Точев обаче не се отказа от тезата си и каза, че Октай се е опитвал да се приближи колкото се може повече до Доган, за да може изстрелът да бъде смъртоносен. След като чу решението на съда, той коментира присъдата:

„Много по-лесно беше да стане първото обвинение и да не се опитваме да докажем по-тежкото. С оглед обстоятелствата, че съм поддържал и все още съм на това мнение, че умисълът излиза, мисля да протестирам. Няма пречка да се произнесе и втора инстанция, и трета. Днес делото не приключва, това е на първа стъпка".

По-рано прокурор Точев беше поискал 17 затвор за Октай. Самият той се обърна към съда с последни думи, изпълнени с патос. Той се оприличи на древногръцки герой, и каза, че обществото ни е загубило вяра в истинските герои, излагащи живота си на риск в името на доброто. Енимехмедов отказа да се приеме за виновен, посочвайки, че е свободен по дух човек, но роб по участ. Подсъдимият не спести и критиките си към властта и сегашните представители на турците в България, казвайки, че сред тях не трябва да има агенти на ДС.

Енимехмедов беше осъден и на 3 години затвор по другото обвинение срещу него за хулиганство и нарушение на обществения ред. Съгласно българските закони обаче, ако присъдата остане същата, той ще трябва да лежи по-тежката, която е с 6 месеца по-дълга. Решението на съда е подписано с особеното мнение на един от съдебните заседатели, който смята, че присъдата на Октай трябва да бъде дори по-лека.

Осъдиха Октай Енимехмедов на три години и половина затвор
netinfo