След революцията Украйна ще остане по-близо до Русия, смята проф. Нина Дюлгерова
След революцията Украйна ще остане по-близо до Русия, смята проф. Нина Дюлгерова / снимка: БГНЕС, aрхив

След революцията Украйна ще остане в постсъветското пространство и по-близо до Русия, отколкото до която и да било друга държава. Това каза в ефира на Дарик Варна професорът по международни отншения и преподавател във Варненския свободен университет Нина Дюлгерова, според която друга алтернатива за Украйна няма.

„Дори и да се подпише договорът за евроасоцииране, той не носи пари. ЕС няма да отпусне средства. А украинците, най-вече политическият елит и олигарсите, са прагматични хора. Те ще се обърнат към хора, които не просто дават пари, а много пари. В момента единствената, която осигурява финансиране, е Русия”, коментира проф. Дюлгерова която е убедена, че съдбата на украйнския народ ще продължи да се диктува отвън. „За съжаление,  винаги ще бъде решавана от друго място. Проблемите във всички гранични пространства, каквото е Украйна, не се решават отвътре, а отвън”, бяха думите на специалиста.

Проф. Дюлгерова прогнозира, че в близките 2-3 седмици ще се възстанови държавният контрол в разбунтувалата се страна. „За да получи Украйна пари, трябва да има стабилност. Украинските нови политици разбират това много добре”, аргументира се тя.

Според професора наддаването ще бъде от страна на Русия и САЩ. По думите й Евросъюзът за пореден път е отправил мъгляви обещания, че ще отпусне финансова помощ или че ще подкрепи новата власт. „Евробюрократите са доказали, че с лекота коментират отпускането на заеми, но трудно ги дават. Не знаят как ще отпуснат евромилиарди, при условие че предстоят евроизбори през май. Никой от Евросъюза няма да си позволи лукса да отпусне огромна сума пари към Украйна, която е нестабилна зона. Няма аргумент, с който европейските лидери да обяснят на своите избиратели, че няма да им да дадат пари за решаване на социалните и икономическите им проблеми например, а ще се борят за съмнителна победа в една държава, която е на границата на ЕС, но нищо няма да даде по отношение на подобряване на социалния живот на европейската общност”, добави проф. Дюлгерова. Тя е убедена, че евробюрократите ще продължат със своята риторика и мъгляви обещания, с което няма да спомогнат за ситуацията.

Проф. Дюлгерова каза още, че в Украйна ще има смяна на елита. Ще дойдат други политически играчи, но част от тях са познати физиономии, като Арсений Яценюк и Юлия Тимошенко например.

„Ще дойдат пак т.нар. оранжеви политически представители, но не трябва да си правим илюзията, че там ще има коренна промяна на ситуцията. Както предишните, така и тези, които идват във властта, са с много тежък шлейф на корупция, на скандали, кражби и сериозно нарушаване на националните интереси на Украйна”, коментира проф. Дюлгерова.

Според нея тепърва ще има доста рестриктивни мерки вътре в самата държава от страна на победилата опозиция. Неслучайно Кличко официално заяви, че ще има лустрация в правоохранителните органи, добави тя.

„За мен това е доста сериозна заплаха, защото там наистина върви поредната революция след оранжевата. Смятам, че поредните гладни ще дойдат на власт. В правоохранителните органи, за съжаление, ще влязат голяма част от екстремистките елементи, които също ескалираха ситуацията от площада”, коментира специалистът.

Проф. Дюлгерова е убедена, че разделяне на Украйна няма да има. Никой не иска подобен развой на събитията, защото е с непредвидими последствия, каза тя,

Според нея подобна революция в България не може да се случи. „Украйна е постсъветско пространство, а България – член на ЕС. Ако стане подобно нещо в държава от Евросъюза, можем спокойно да кажем, че това е краят на самия ЕС. Никой не би си позволил подобно заиграване в държава от Евросъюза”, убедена е проф. Дюлгерова.

„Украйнският народ ще понесе за пореден път негативите от това заиграване с украинската кауза. Това заиграване беше не толкова отвътре, колкото отвън”, каза още професорът.

Тя обвърза събитията в Украйна с Олимпиадата в Сочи. „Русия за пореден път бе един обект на натиск, но същевременно и на опити да се докаже, че тази държава продължава да бъде империята на злото. Самият факт, че Украйна, която е гранична с Русия, но и много близо до Сочи, бе дестабилизирана – за мене лично беше един аргумент, с който за в бъдеще ще се опитат да играят срещу руската и най-вече енергийна карта, която в момента е печеливша и почти няма конкуренция по отношение захранването на европейския континент с нефт и газ. По тази причина виждате – Олимпиадата свърши, приключи и кризата в Украйна – поне по отношение на битката срещу управляващия до вчера законноизбран президент Виктор Янукович”, добави проф. Дюлгерова.