ЕС е готов да помогне финансово на Украйна
ЕС е готов да помогне финансово на Украйна / снимка: БГНЕС

ЕС има готовност да помогне на Украйна да спази финансовите си ангажименти и да извърши политическия си завой след свалянето на президента Янукович, заяви британският финансов министър Джордж Озбърн, цитиран от Франс прес.

"Трябва да сме готови да окажем финансова помощ чрез организации като Международния валутен фонд", заяви Озбърн в Сингапур. Той уточни, че основната част от тази помощ ще е във вид на заеми, пише БТА.

"Това са съвсем първите дни и часове (от прехода), но украинците изглежда доказаха волята си да придвижат страната си в бъдещето и да се доближат до Европа. Не смятам, че трябва да им обръщаме гръб, напротив, трябва да отидем към тях", каза Озбърн.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън е очаквана по-късно през деня в Киев, където ще обсъди мерки за успокояване на политическата обстановка и стабилизиране на икономиката на страната.

Украйна в момента е на ръба на фалита. Русия, която е в остро разногласие с ЕС по украинската криза, беше обещала заем от 15 милиарда долара и значително намаление на цената на природния газ. В края на декември тя отпусна 3 милиарда долара, но неотдавна отмени следващия транш от 2 милиарда. Изплащането на остатъка от обещания заем вече е твърде несигурно, отбелязва АФП.

Агенцията за кредитен рейтинг Стандарт енд Пуърс предупреди в петък, че ако Русия отмени подкрепата си, Украйна, която трябва да изплати 13 милиарда долара дългове тази година, ще изпадне в неплатежоспособност.

А макар че ЕС вече обеща финансова помощ, тя ще е далеч от това равнище. До момента се споменава сума от само 610 милиона евро, отбелязва Франс прес.

Финансовият министър на САЩ Джак Лу увери на срещата на върха на Г-20 в Сидни през уикенда, че "САЩ и други страни са готови да помогнат на Украйна в усилията й за връщане към демокрацията, стабилността и растежа".