Защо радио Ереван има последната дума?
Защо радио Ереван има последната дума? / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Защо в много анекдоти радио Ереван има последната дума, при това винаги с остроумен коментар?

Историята с героите на анекдотите е много интересна тема и радио Ереван наистина има запазено място в източната традиция, най-вече съветската, но също и в чешката, полската и нашата, българската. Няма да се изненадате, ако ви кажем, че радио Ереван съществува. Това е реално радио, а в някои от вицовете, най-вече руските, се говори само за арменското радио. Но у нас се уточнява конкретно - радио Ереван.

Популярността на тези анекдоти започва през 60-те и набира скорост около 70-те години. Дори Йосиф Раскин в своята "Енциклопедия на хулиганстващия ортодокс" разказва как по онова време, на едно всесъюзно събрание на работещите в радиото и телевизията, говорителят дал думата на представителя на арменското радио и залата се спукала от смях, макар че човекът имал да съобщи някои наистина важни неща.

Повечето историци са единодушни, че вицовете за радио Ереван водят началото си от една рубрика по радиото, в която хората задавали въпроси, а радиото отговаряло. Нещо като Питанка. Ние сме далеч от мисълта да си въобразяваме, че Питанка е оригинална измислица, тя е просото продължител на достойната линия на радио Ереван. Та и те имали на времето такава рубрика, в която хората питали, а те отговаряли забавно. Вероятно по-забавно отколкото ние, но на нас толкова са ни силиците, а и гледаме да не се напъваме излишно. Дотук, добре. Имало разни умни отговори, други били абсурдни, рубриката станала популярна. Но това все още не е причина да бъде обект на вицова митология.

Началния тласък на анекдотите дал един от говорителите на радиото, който веднъж, и това е съвсем сериозно, заявил в ефир, че в "капиталистическите страни човекът експлоатира човека, а в социалистическите е точно обратното". Това е истинска фраза, която разбира се, веднага се разнесла.

Свържете този невероятен бисер с рубриката, в която разни другари питат неща от рода на „Наистина ли съветската царевица е най-добрата в света?", „Какво е солфеж?", „Защо прасетата живеят в кочини?" и така нататък. И така тръгнал лафът "попитали радио Ереван". Едно, че в самото радио се опитвали да са остроумни и често успявали. И второ, зевзеците вече имали свои собствен отговор на въпроса: „Да, съветската царевица е като телеграфен стълб, толкова здрава и висока и расте точно на такова разстояние една от друга". Или пък „Хората няма какво да ядат, той със солфеж тръгнал да се излага". И други такива. Кратки, хитри отговори, които или били в духа на радио Ереван, или го пародирали. После, разбира се, както става с всички герои на вицове, истинският корен бил забравен и започнало митологизирането.

Такива работи с радио Ереван, арменският роднина на Питанката.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук