Предизборната агитация трябва да се води на български език, смятат от АБВ
Предизборната агитация трябва да се води на български език, смятат от АБВ / снимка: DarikNews.bg, Добрич

Предизборната агитация трябва да се води на български език. Около това мнение се обединиха водещите фигури в движение АБВ пред журналисти в Добрич.

Официалният език по конституция е българският и това трябва да следва във всички закони и в изборния кодекс, коментира Ивайло Калфин.

Георги Първанов подчерта, че през годините не е променял позицията си, че не е необходимо предизборната агитация да се води на чужд език. „В тази суматоха, докато спорим така бурно и в парламента, и извън него, забравихме разкритията, които бяха направени за задкулисието в България. Тъкмо нещата почнаха да излизат наяве и беше произведен този скандал”, посочи още Първанов.

Според Румен Петков в случая става дума за много грозна търговия в парламента, от която искат да спечелят всички. Той прогнозира, че в близките дни ДПС ще оттегли настояването за пропаганда на чужд език.

„В целия този скандал ще мине другото решение, което всъщност касае ДПС - уседналостта. За това става дума в момента и това е много грозен политически пазарлък зад гърба на обществото”, коментира Петков.

Новини от Добрич