ГЕРБ е единствената алтернатива, категоричен е Борисов
ГЕРБ е единствената алтернатива, категоричен е Борисов / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Темата обобщава Александра Гинева
70420
Темата обобщава Александра Гинева
  • Темата обобщава Александра Гинева

Друга алтернатива освен ГЕРБ, няма. Всички се оправдават с мен, защото сме най-силни, само от нас се плашат реално. Така преизбраният за председател на ГЕРБ Бойко Борисов се опита да мотивира членовете на партията за предстоящите избори за Европарламент през май.

Той обяви, че занапред за формацията няма да се говори като за „лидерска”, решенията ще бъдат в ръцете на единайсетчленния Изпълнителен комитет, в който влизат познати и утвърдени лица, доказали, че работят за България. Борисов отбеляза, че „в партията има много качествени хора, на които трябва да се дава път, да се осигури кариерно развитие, за да идват все повече хора в ГЕРБ”.

Бойко Борисов предупреди, че ще има много тежки още един-два месеца, докато ГЕРБ постигне изборна победа на евровота през май. По думите му, напрежението в страната витае в момента, но страхът ще премине. Големите му опасения са свързани с разиграването на етническата карта.

В ГЕРБ има много български мюсюлмани, мохамедани и когато някой хвърли камък по църква или джамия, за мен е едно и също. Призовавам ДПС да спрат да си играят с етническата карта, защото го правят умишлено, а БСП им влизат в схемата, заяви опозиционният лидер.

Като единствената опозиционна парламентарна сила ГЕРБ ще работи срещу „вредни и неефективни модели на политическо поведение и управление на страната”. Това записаха в резолюция делегатите на Третото национално събрание на партията. В документа се поема и ангажимент за запазване и продължаване на европейския път на България. Това може да се осъществи само с ускоряването на икономическия растеж на българската икономика чрез модерни производства, иновации, ИТ-технологии, модерно и екологично земеделие.

За основен приоритет ГЕРБ приема развитието на българската наука, образование и култура, като партньори и коректив за постигане на целите от формацията посочват гражданските и браншовите организации, бизнеса и синдикатите. В резолюцията се отбелязва, че партията е разтревожена от обществено-политическата ситуация в страната, която „трупа напрежение и разделения в българското общество прекалено дълго”.