Цветанов: Една партия е силна, когато премине и през формата на опозиция
Цветанов: Една партия е силна, когато премине и през формата на опозиция / снимка: БГНЕС

Ние се стремим към осма победа на предстоящия евровот това обяви в отчетния доклад на Изпълнителната комисия на ГЕРБ заместник-председателят на партията Цветан Цветанов. Днес се нуждаем повече от всякога да мобилизираме целия партиен ресурс, отбеляза той. И добави, че за пръв път ГЕРБ отива на избори като опозиция. Цветанов отчете, че през последните месеци "партията е върнала кондицията си" и благодари на ЕНП за подкрепата. По думите му евроизборите ще бъдат рубиконът, който ще покаже дали ГЕРБ ще продължи напред и ще направи ясна заявка за бъдещо управление. Партията ще има най-много евродепутати, убеден е Цветанов.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов направи отчет на партията за свършеното до този момент. По време на провеждащото се национално събрание на ГЕРБ той успя да изтъкне всички плюсове на партията за последните години.

В началото на 2013 г. имаше много предизвикателства, преломен момент да вземем решение дали да държим властта на всяка цена или да има предсрочни избори, припомни зам.-председателят. Борисов взе тежко решение, но в интерес на България, продължи Цветанов и посочи, че никой не е смятал, че ще бъдат избори на конфронтация.

В партийната равносметката заместник-председателят на ГЕРБ включи и парламентарната изборна победа през юли 2009 г., която определи като важната за ГЕРБ. Тогава формацията печели в 26 района от 31, има 117 депутати и успяхме да съставим правителство на малцинството с премиер Бойко Борисов, каза бившият министър на вътрешните работи. Най-тежкото предизвикателство и слабост на всички формации е, когато си в управлението и след две години ти предстоят местни избори, посочи Цветанов. И напомни, че ГЕРБ е трябвало да се мобилизира максимално и да увеличи капацитета на работа в местната власт. Той отчете и резултата - през есента на 2011 г. ГЕРБ е увеличил кметовете и общинските си съветници - общо 45 повече от предишния местен вот през 2007 година.

Сред най-рейтинговите кметове, бяха изтъкнати кметът на Стара Загора Живко Тодоров, чийто принос за партията и за общинската организация е изключително голям, по думите на Цветанов. Кметът на Бургас също беше споменат с голям успех на организацията. В Габрово, където бившият кмет Томислав Дончев беше изтеглен като министър на еврофондовете, бе похвален. Неговото име е смятано за едно от възможните имена, като водач на листата на партията за евроизборите.

Отборът на ГЕРБ вече е с по-разширен състав и може да разчита на много висококласни състезатели, които могат да се борят във всяка една надпревара, каза Цветанов. „Партия ГЕРБ ще има най-много евродепутати в предстоящите избори. Тези избори ще бъдат Рубиконът - дали ГЕРБ ще продължи с този устрем, и ще направи заявка за бъдещо управление", обясни Цветанов.

„Една партия е силна, когато има възможност да премине и през формата на опозиция. Тогава се вижда кои са били истинските ни членове, всички, които сме се борили, за да променим България", посочи Цветанов.

ГЕРБ има 356 клуба с над 400 служители, обясни още Цветанов и посочи, че през 2013 г. членовете на партия ГЕРБ са 78 000. Той благодари на всички членове са техния труд и за това, че не са се подвели по „Костинбродската афера".

Цветанов изтъкна и помощта, която ГЕРБ е оказала на хората в нужда, визирайки наводненията в село Бисер, в Перник след земетресението. В село Бисер партия ГЕРБ над 1 млн. лева и изградихме 34 къщи, отчете още Цветанов. Помощта за Перник също е била в размер на 1 млн. лева. „Помогнахме и за Фонда за лечение на деца с над 1,2 млн. лева", добави Цветанов. Общата сума, която ГЕРБ е изхарчила за помощ на хора в нужда и ремонт на църкви и джамии, е над 8,7 млн. лева, обясни той и посочи, че с тези пари от партийна субсидия, като харчове, са съгласувани и със Сметната палата, така че не може да се търси скандал с незаконно изразходване от партийната субсидия.

Той обърна внимание и на факта, според него, че ГЕРБ, като център-дясно политическа формация, е една от най-ярките партии не само в Европа.

„Като член на Европейската народна партия, трябваше да утвърдим европейските ценности и да затвърдим това, което партия ГЕРБ е направила като лидер в център-дясно на политическия хоризонт в България", завърши обръщението си към делегатите зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.