Месец след отцепването от БСП, първи отцепник в АБВ
Месец след отцепването от БСП, първи отцепник в АБВ / снимка: Sofia Photo Agency, архив


Точно месец след като АБВ обяви, че ще участва в европейския вот със собствена листа и се отцепи от БСП, причинявайки бурни скандали, в организацията се появи първият отцепник. Нидал Алгафари се разграничи от политическия проект на президента Георги Първанов.

Той обяви решението си чрез Facebook. В страницата си написа, че е бил грозно заблуден и че „в монархия трябва да си поданик, а не мислител!”.

След като уточнява, че пиарът цели „въздействие върху общественото мнение, насочени към това да се изменят в полза на организацията нагласите и поведението на хората”, той подчертава, че неговото разбиране за това „не включва да стоя мирно, да викам до полуда „Осанна” и когато пресъхнат устните на някой по дискусиите да изтичам бързо за вода”.

Той изрежда пет свои грешки в участието си в АБВ (бел.ред. запазен е оригиналният правопис на цитатите):

„Първа грешка, имах кауза, която се оказа, че за даден момент е приемлива за някой, а после се оказа, че няма нужда от хора с каузи. Втора грешка, въобразих си, че съм част от колектив, а се оказа, че съм техническо лице по обслужването! Трета грешка, когато някой те предаде един път, втори път, трети път, а аз продължавам да падам в същата дупка не е само грешка, а пълно слабоумие! Четвърта грешка, не съобразих, че в монархия трябва да си поданик, а не мислител! Пета грешка, да се хвърляш на амбразурата и да даваш всичко от себе си с плам, да залагаш името и реномето си само защото си от експертното обслужване си е наистина... вселенска глупост! Днес, заради мой много близък приятел, отидох на националното съвещание на АБВ! Изслушах всички мъдри изказвания и разбрах, че даже на ниво на експертното обслужване не бих могъл да дам очакваното от мен!”, пише Алгафари, цитиран от  бТВ.

„Ще очаквам предложения за това, което мога да правя, без да търся кауза или политика. Просто ще си върша работата за която мисля, че имам някаква квалификация, опит и знания!”, заявява още Нидал Алгафари.