Заиграването с етническата карта е опит да се отвлече вниманието, смята Първанов
Заиграването с етническата карта е опит да се отвлече вниманието, смята Първанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Изострянето на етническото напрежение през последните дни и сблъсъците в Пловдив са опит за отвличане на вниманието от същинските проблеми на страната, заяви на среща с граждани в Монтана лидерът на АБВ Георги Първанов.

Той коментира, че случаят в Пловдив не е опит да се свали правителството, а заиграване с етническата карта. „Създаваме АБВ, за да сложим край на задкулисните игри в политиката. Не сме съгласни в една или две политически централи да се решава кой да стане министър, кой шеф на ВиК, кой - на горското стопанство в даден град, и всичко да се спуска отгоре, без да има обсъждане. Ако искаме да реабилитираме политиката като средство за решаване на проблемите, трябва да тръгнем отдолу нагоре”, заяви Първанов.

Той се обяви за национално помирение по историята и за сваляне на градуса на политическото напрежение и агресия между партиите и лидерите им, отбелязва БТА.

„Пожелавал съм много пъти на този кабинет да изкара мандата си, но искам да кажа, че няма смисъл от правителство, което да мисли само как да оцелее, а има нужда от правителство, което да мисли как да ни оттласне от дъното. Нека сега от дистанцията на времето да оценим тройната коалиция. Тогава имахме 160 депутати и можеха да се правят реформи и да се взимат мерки в социалната и икономическата сфера”, каза Георги Първанов, допълва „Фокус”.

Първанов се срещна и с жители на най-голямото село в община Монтана - Габровница, в което преобладаващата част от жителите са роми. Той заяви, че хората там искат работа, достъпна медицинска помощ и образование за всеки, както и спиране на кражбите. В много случаи хората крадат, защото няма какво да ядат, каза той.