Европейските социалисти събират БСП и АБВ
Европейските социалисти събират БСП и АБВ / снимка: БГНЕС, архив

Първа официална среща след разцеплението в БСП ще имат соцлидерът Сергей Станишев и водачът на алтернативната евролиста на АБВ Ивайло Калфин, пише „Труд".

Двамата ще присъстват на конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС), който ще се проведе на 1 март в Рим. Тогава ще бъде приет манифестът на европейската левица, с който тя ще се яви на изборите за Европейски парламент (ЕП) през май.

Станишев е президент на ПЕС, а Калфин е поканен на конгреса като член на фракцията на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП. На срещата обаче не се очаква да има сблъсък между идеите на БСП и АБВ, тъй като те се различавали не на европейско, а на национално ниво.

"Като евродепутат от левицата аз съм участвал в писането на манифеста и го подкрепям", каза пред "Труд" Калфин.

Единствената му критика била за липсата на желание от страна на кабинета "Орешарски" за въвеждане на данък върху финансовите операции в ЕС, с който вече са се ангажирали 11 правителства в Европа.

Ако Калфин влезе в следващия европарламент от името на АБВ, той пак ще се присъедини към групата на ПЕС. Евродепутатите от БСП, които го обявиха за предател, нямат механизъм, с който да възпрепятстват членството му.