Равностойна битка между БСП и ГЕРБ на евровота, вещае проучване
Равностойна битка между БСП и ГЕРБ на евровота, вещае проучване / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
БСП и ГЕРБ ще бъдат в равностойна надпревара за евроизборите, сочи изследване
70340
БСП и ГЕРБ ще бъдат в равностойна надпревара за евроизборите, сочи изследване
  • БСП и ГЕРБ ще бъдат в равностойна надпревара за евроизборите, сочи изследване

БСП и ГЕРБ ще бъдат в равностойна надпревара за предстоящите евроизбори. АБВ на Георги Първанов и коалицията между политическата формация "България без цензура" и ВМРО също имат реални шансове да бъдат представени в Европейския парламент. Това сочи февруарското проучване на „Галъп Интернешънъл". Към днешна дата доверието към Атака е понижено, в сравнение с последните парламентарни избори. Изследването посочва още, че индексът на подкрепа към ДПС остава непроменен.

Според проучването БСП и ГЕРБ ще получат съответно по 19 и 18% подкрепа на предстоящите евроизбори. Доверието към ДПС остава непроменено с 6,7 на сто подкрепа, а „България без цензура" в коалиция с ВМРО и политическата формация на Георги Първанов АБВ регистрират покачване на одобрението.

Пред Дарик политологът Първан Симеонов направи предварителна прогноза за това коя партия колко депутати ще има в Европейския парламент.

„Много е трудно и ще го кажа - примерно 5 или 6 евродепутати за основните политически сили, може би 3 евродепутати за ДПС, останалите трябва да се борят за останалите места", обясни Симеонов.

По думите му подкрепящите АБВ не са само бивши симпатизанти на БСП, но и на останали политически партии. Политологът заключи, че голяма част от гражданите, които са заявявали, че няма да гласуват, виждат алтернатива във формацията на Георги Първанов.

„Може би само половината от нея е за сметка на БСП, останалата част от нея е за сметка на хора, които не се гласували на предишните избори; за хора, които са гласували за ГЕРБ и една по-малка част за хора, които са гласувала за по-малки партии", допълни Симеонов.

Ако изборите за Европейски парламент бяха днес, между 2.5 и 3 млн. души щяха да гласуват, посочват още данните в проучването.

Няма особена динамика в доверието към институции и личности, с изключение на спадът в доверието на Гeорги Първанов, който се дължи на промяната в мнението на мнозина от привържениците на БСП. Първанов обаче остава сред политическите личности с най-високо одобрение - с близо една четвърт положителни оценки. Подобна е ситуацията и при Ивайло Калфин, който се ползва с доверието на 22 на сто от пълнолетните българи. Няма съществена промяна в оценките за основни институции, те остават на сравнително ниски нива - 14 на сто заявяват доверие в парламента, 26 на сто - в правителството и 30 на сто - в президента. Потенциалът за протести остава висок и близо една пета споделят готовност за участие в протест срещу правителството.