Как е измислен предпазният колан?
Как е измислен предпазният колан? / MorgueFile.com

На 10 февруари 1885 година Джордж Кейли патентова своя предпазен колан за автомобил, който да предотврати друсането и местенето на пътуващия. Понеже ранните автомобили доста са друсали, а и ранните пътища не са били съвсем гладки, та е имало случай някои да се изсули, както се казва в Пловдивско, от седалката. Затова е трябвало да се прикрепят здраво.

Коланът всъщност е представлявал обикновен кожен колан, но с две куки отстрани. Сядаш на седалката и се връзваш с куките отстрани за нея и друсането спира. Дотук добре, обаче този предпазен колан, така наречен, от нищо не предпазва, само те задържи на седалката. И, не дай си Боже, да стане катастрофа, той държи тялото ти така, че да можеш едно хубаво да си шибнеш главата в каквото има пред теб, без да си помръднеш дупето то седалката. Разбира се, тези колани не били задължителни и автомобилистите си шибвали главите.

Обаче през 1946 година доктор Хънтър Шелдън, невролог от Пасадина, Калифорния, забелязал каква голяма част от черепно-мозъчните контузии на пациенти, пострадали в катастрофи, се дължат именно на колана, а не са въпреки него. Така този човек измислил закопчаващите се колани, но и още подсилените покриви, заключалките за врати, първите еърбеци. Неговите открития са публикувани през 1955 година и всъщност правят революция в безопасността на пътниците.

Как е измислен предпазният колан
netinfo

Първата компания, която въвежда колана като стандарт е Сааб - през 1958 година, макар че като опция са я предлагали и други марки. Година по-късно и американците въвеждат някои задължителни стандарти за безопасност, а първият закон по отношение на автомобилните колани е от Австралия - през 1970 година.

Първият триточков предпазен колан също е продукт на шведско-американско взаимодействие. Първо американците Грисуълд и Де Хейвън през 1955 година се сещат за колан, който освен в две точки в таза да държи човек за седалката и през едното рамо. През 1959 година Нилс Болин, който работи за Волво, доразвива тази идея и в общи линии това е съвременният триточков предпазен колан.

Освен триточкови има и четири, пет, шест и седемточкови, ама този последният е за самолети. Та това е историята на предпазния колан за превозни средства. Мина ни през акъла да добавим в тази Питанка и предпазния колан за секс, наречен още девствен, но имаме усещането, че не това се питаше във въпроса.

Ако произходът и технологията на този другия ви интересува също, питайте страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук