Депутати не виждат етичен проблем в казуса Цветанов-Пеевски
Депутати не виждат етичен проблем в казуса Цветанов-Пеевски / снимки: Sofia Photo Agency, архив
Депутати не виждат етичен проблем в казуса Цветанов-Пеевски
70300
Депутати не виждат етичен проблем в казуса Цветанов-Пеевски
  • Депутати не виждат етичен проблем в казуса Цветанов-Пеевски

За момента нито комисията по етика, нито комисията за конфликт на интереси в парламента смята да разгледа случая с Делян Пеевски и Цветан Цветанов, в който двамата се обвиниха взаимно и признаха за кадруване в съдебната система и прокуратурата и медиен чадър над криминални лица. Това показа проверка на Дарик сред депутати, членове на комисиите.

Трети ден продължават обвиненията между Цветан Цветанов и Делян Пеевски, в които двамата изказаха гласно обществени тайни за тайни срещи по между им, за кадруване в съдебната система, за това, че Делян Пеевски притежава медии - признание изречено от самия него, макар това да не е отбелязано в декларацията му за конфликт на интереси.

В скандала между Пеевски и Цветанов стана дума и затова, че медиите на депутата на ДПС осъществявали информационен чадър над определени лица, под давлението на бившия вътрешен министър на ГЕРБ.

Замесено беше и името на главния прокурор Сотир Цацаров, който обаче бързо се разграничи.

Комисията за конфликт на интереси не се е събирала от месец, а председателят й  - Волен Сидеров не беше в парламента в сряда. „Ние не сме събирали комисията и не сме обсъждали. Волен Сидеров не ни е събирал отдавна. Така че нямам никаква идея, ако за сигнали казвате някакви”, обобщи Кирил Добрев, който е член на комисията.

Етичната комисия пък има ограничени отговорности за това дали да разгледа един или друг случай, свързан с поведението на депутатите. Нейният председател Пламен Славов уточни, че два дни не е бил в България и не е запознат със случая Пеевски-Цветанов. Но според него правилата на комисията ограничават възможността да разгледат казуса.

„Народни представители сезират комисия в случаите, в които смятат, че има нарушение на правилата и реда. А те са уточнени в правилника на Народното събрание и в правилата за работа на нашата комисия”, заяви Славов.