Борисов обърна гръб на Цветанов, защити Сотир Цацаров
Борисов обърна гръб на Цветанов, защити Сотир Цацаров / снимка: БГНЕС
Борисов обърна гръб на Цветанов, защити Сотир Цацаров
70259
Борисов обърна гръб на Цветанов, защити Сотир Цацаров
  • Борисов обърна гръб на Цветанов, защити Сотир Цацаров

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се разграничи от заместника си Цветан Цветанов и защити главния прокурор Сотир Цацаров от обвиненията на Цветанов, че прокуратурата се управлява от депутата от ДПС Делян Пеевски.

От няколко дни чрез медиите се води словесна престрелка между Цветан Цветанов и скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски. В обвиненията беше намесен и главният прокурор Сотир Цацаров.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов среща между главен прокурор и вътрешен министър сама по себе си не е проблем: „Аз, като бях главен секретар, а и по-късно - това не е никаква нова практика главен прокурор да отива в МВР. Навремето главният прокурор Филчев е идвал и в моя кабинет, когато бях главен секретар, да планираме операция. Ако някой има информация, ако някой може да потвърди това, което счита, че е истина, има надлежен ред - да се даде в прокуратурата и да се провери, или да се каже конкретно, да се вкара в анкетна комисия в парламента и съответно да видим дали е така или не. Когато обвиняваш един човек, трябва да имаш достатъчно аргументи да докажеш дали това е така или не".

Борисов подчерта, че многократно е казвал, че вярва на институциите и че вярва на главния прокурор.

Запитан дали ли на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че не е искал услуги от Делян Пеевски, Борисов посочи, че "това си е между тях двамата".

„Помня, когато бях главен секретар, депутати от всички партии непрекъснато идваха да се срещат и с професионалното, и с политическото ръководство на МВР. Затова категорично осъждам политиката и начина, по който се води. Неслучайно на Цветанов съм му казвал няколко пъти - разбирам това, че след като има обвинения, той трябва да се защитава и трябва да ги говори тези неща, но той ги говори като пряко засегнат от делата човек. Това не е позиция на партията. Напротив, ГЕРБ винаги е била да се пазят институциите и да се оставят да работят на спокойствие", категоричен бе Бойко Борисов.

В интервю в понеделник Пеевски заяви, че като вътрешен министър Цветанов се е срещал многократно с него и е искал депутатът от ДПС да опъва "медиен чадър" над престъпни босове като Киро Японеца, Йоско и други.

Според Пеевски Цветанов е настоявал пред главния прокурор Сотир Цацаров за назначаването на Ася Петрова за заместник главен прокурор.