Съдят Берлускони за корумпиране на сенатор
Съдят Берлускони за корумпиране на сенатор / Guliver/Getty Images

В Неапол започна ново дело срещу бившия италиански премиер Силвио Берлускони, този път за корумпиране на сенатор, предаде Франс прес. Берлускони не присъства на съдебното заседание.

Бившият премиер е обвиняван, че през 2006 година е предложил три милиона евро на сенатора Серджо де Грегорио, избран от партията Италия на ценностите на бившия съдия в борбата с корупцията Антонио ди Пиетро. Посредник в офертата е бил Валтер Лавитола, приближен на Берлускони, който също е съден в Неапол. Сред свидетелите по делото ще бъдат Антонио ди Пиетро и бившият премиер Романо Проди.

Очаква се присъдата по случая да бъде обявена в средата на април, но заради напредналата възраст на Берлускони /77 години/, той вероятно ще бъде поставен под домашен арест или ще извършва общественополезен труд, а няма да лежи зад решетките, отбелязва БТА. По същото дело подкупеният сенатор Де Грегорио беше осъден на 20 месеца затвор, припомня ДПА. Това стана след споразумение с прокуратурата.

След подкупването Де Грегорио мина на страната на Берлускони и през 2008 година беше избран в Сената от партията му Народ на свободата. Той беше сенатор до миналата година. След това сам призна за подкупването.

Следващото съдебно заседание ще е в сряда, предаде Франс прес. Тогава се очаква Сенатът на Италия да се конституира като гражданска страна по делото - нещо, което се случва много рядко.