Новият закон за иновациите трябва да влезе в парламента, заяви Плевнелиев
Новият закон за иновациите трябва да влезе в парламента, заяви Плевнелиев / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Новият закон за иновациите трябва да влезе в парламента, заяви Плевнелиев
70227
Новият закон за иновациите трябва да влезе в парламента, заяви Плевнелиев
  • Новият закон за иновациите трябва да влезе в парламента, заяви Плевнелиев

Новият закон за иновациите, който беше изготвен по времето на служебния кабинет, трябва да влезе в Народното събрание. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките. Според президента Фондът за научни изследвания също трябва отново да функционира, защото по думите му учените имат нужда от него.

Росен Плевнелиев заяви, че Българската академия на науките е част от иновационните екосистеми в България.

„Призовавам за новия закон за иновациите, който беше изготвен от служебното правителство, крайно време е той за влезе в Народното събрание. Там се предвижда създаването на Национален иновационен фонд. Призовавам и затова научният фонд „Изследвания" да заработи отново, има заложени пари, а учените имат нужда и имат много проекти", каза президентът.

Учени от академията представиха проект, с който ще подпомага провеждането на иновативни изследвания. Проектът SmartLab и уредите, които са създадени от БАН ще бъдат полезни и на индустрията, подчерта един от участниците инж. Атанас Иванов:

„С тези иновативни уреди могат много прецизно и безконтактно да се правят измервания на размери, топлина, също и високоскоростни измервания. Със скоростната камера може да се постигнат 500 000 кадъра в секунда. Имаме и томограф, който с рентгенови лъчи прави триизмерно сканиране. Така може да се правят изследвания и във вътрешността на съответното изделие дали е правилно отлято и дали има някакви други дефекти, без да бъде разрушавано", каза Иванов.

Президентът разгледа и проект за дигитализиране на културното наследство, което стрaната ни притежава.