На 11 февруари светът отбелязва Деня за безопасен интернет
На 11 февруари светът отбелязва Деня за безопасен интернет / БГНЕС, архив

На 11 февруари за 11-и пореден път светът отбелязва Деня за безопасен интернет, припомнят от Българската асоциация по информационни технологии. Това е инициатива на Европейската комисия, която вече обхваща над 100 държави на всички континенти. Координатор на събитията е Европейската мрежа от центрове за безопасен интернетInsafe чрез своите членове-национални центрове за безопасен интернет.

Централното събитие за отбелязване на Деня за безопасен интернет под мотото „Заедно за по-добър интернет" ще се състои на 11 февруари в Дома на Европа в София с подкрепата на Представителството на ЕК в България. Приветствие към участниците ще направят Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в София и Христо Монов, председател на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

Ще бъдат изложени стотици детски рисунки на деца от десетки начални училища в страната на тема: „Героят си ти" в интернет. Специален презентатор на събитието ще бъде Димитър Ганчев от Интернет общество-България, който ще разкаже за първата група пионери на интернет в България още преди Световната мрежа да получи названието си. Дискусията ще се предава онлайн. Събитието ще завърши с музикална част с участието на Good Music Society и ученическите банди Maverick и Tune UP от няколко столични гимназии.

Българската асоциация за информационни технологии ще подкрепи информационно отбелязването на Деня за безопасен интернет, като го включи в проекта „Е-skills for jobs 2014". Той се реализира от европейската ИТ Асоциация Digital Europe и European Schoolnet, като изпълнител за България е Българската асоциация по информационни технологии. Проектът цели да насърчи развитието на електронните учения на младите хора, в това число и умението да се предпазват в онлайн среда.

Трите мобилни оператора за четвърта поредна година ще изпратят кратки съобщения до частните си клиенти, че на тази дата се отбелязва международният Ден за безопасен интернет. Българската федерация по електронен спорт ще осигури на всички участници „официални" тениски, брандирани с логото на Националния център за безопасен интернет.

Държавната агенция за закрила на детето и експерти на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще представят на свои щандове инициативи, свързани с повишаването на интернет грамотността и безопасността на децата и младите хора, допълва БТА.

Десетки училища и организации в страната също ще отбележат Деня за безопасен интернет. За целта Националният център ги подпомага с различни материали. ИТ-експертите съветват при съмнение за разпространение на незаконно и вредно съдържание всеки да подава сигнал на адрес web112.net или да използва горещата телефона линия 124 123.

В Годишния отчет за дейността на Националния център за безопасен Интернет се посочва, че на горещата линия Web112.net през миналата година са постъпили общо 425 сигнала. От всички подадени сигнали 19 касаеха уебсайтове в България, които според подателите поместват неподходящо за непълнолетни съдържание или злонамерено поведение. През 2013 г. не е имало регистрирани случаи на хостване в България на детска порнография, уточняват специалистите.

Националният център за безопасен Интернет препоръчва на родителите правила, с които децата да ползват Световната мрежа - да подбират внимателно с кого общуват и да не дават телефонния номер и адреса си.

Децата трябва да знаят, че в интернет не всеки е такъв, за какъвто се представя, затова те трябва да подбират внимателно с кого общуват и да се съветват с родителите си за новите контакти. За тях концепцията да не разговарят с непознати трябва да е доста ясна. Тя лесно може да се пренесе и в интернет пространството.

Специалистите посочват, че когато се общува с непознати в интернет, е препоръчително да се използват прякор (никнейм) и аватар, а не своето име и снимка. Препоръчва се никога да не се назовава адреса, където живее детето, училището, в което учи, както и телефонният номер.

На децата трябва добре да се обясни какво означават прякор и аватар, за да сме сигурни, че знаят значението им. Никнейм е име, което използваме, за да се представим в интернет. То не е нашето собствено, но не е и на друг човек, когото познаваме. Това име е измислено лично за нас и може да включва любим герой, музикант, филм или нещо друго. Аватар е картинка, която ни харесва, но на която не се вижда нашето лице или лицата на нашите близки и приятели. Експертите препоръчват преди снимките на аватара да се качат в интернет, да минат през одобрението на родителите.

Качването на снимки е много популярно в днешно време, когато социалните мрежи са едни от основните места за комуникация в онлайн средата. Снимките са обикновено емоционални моменти, които хората искат да споделят с другите, но рядко се замислят до кого може да достигне снимката и дали няма да изиграе негативна роля след време за репутацията им. Специалистите предлагат децата да се консултират с родителите,
преди да качват снимки в интернет.

Въпреки че децата са наясно, че паролите са важни, е добре да им се обясни, че те са вход към профилите им и съответно към информация за тях и затова трябва да бъдат добре пазени и достатъчно сложни. Споделянето на паролите не бива да се случва с никой друг освен с родителите.

Специалистите в онлайн общуването препоръчват на родителите да следят и дали децата играят подходящи за тяхната възраст игри и дали някои от тях не са платени. Те препоръчват, когато някой притеснява или обижда детето в интернет, то да спре общуването без да отговаря и да сподели с родителите си за проблема.