• Размер на шрифта:

При старта на Игрите в Сочи Русия ни „върна” Македония и Беломорието

8 февруари 2014 07:37 / обновена на 8 февруари 2014 | Автор: DarikNews.bg

При старта на Игрите в Сочи Русия ни „върна” Македония и Беломорието
Малко след парада на нациите организаторите представиха на публиката трите талисмана - Белият мечок, Леопардът и Зайка. © снимки: Guliver/Getty Images  

Зимните олимпийски игри в Сочи започнаха с пищна церемония, в която обаче не липсваха и гафове.

При представянето на страните участнички руснаците показаха карта на България, в която страната ни се простира и в териториите на Република Македония и Беломорието. Така при преминаването на българската делегация се появи изображение на Санстефанска България от 1878 г., забелязаха по-наблюдателни. Телевизионната продукция е изцяло дело на руски екип и няма българска намеса. (снимка: screenshot/bnt)

Другият голям гаф на церемонията беше с един от петте олимпийски кръга още в самото начало на пищния спектакъл. От покрива на стадиона бяха спуснати пет цветя, но само четири от тях успяха да се преобразят в светещи кръгове и така игрите започнаха без пълното изобразяване на техния символ.

Три милиарда жители на планетата са гледали по телевизията откриването на Зимната Олимпиада в Сочи, съобщи организационният комитет. На самия стадион „Фишт” е имало 40 000 гости.

Съоръжението с обща площ от 8500 кв.м има 25 асансьора и подемници, както и 18 скрити люка за декорации, разкриха още организаторите. В церемонията са били задействани над 500 високоговорителя с обща мощност от един милион вата. 12 000 души са били ангажирани в реализирането на церемонията по откриването на игрите, допълва БГНЕС.

Още преди официалния старт на игрите президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах съобщи, че Олимпиадата в Сочи ще бъде отразена с повече телевизионно време от Игрите през 2008 г. в Пекин. „Олимпиадата ще бъде предавана в повече от 200 страни и територии, в общо 75 000 часа. Това е невероятно число, повече, отколкото за лятната олимпиада през 2008-а”, заяви шефът на МОК.


Пищна церемония, изпълнена със светлинни ефекти и много символика, беляза старта на 22-рите Зимни олимпийски игри в Сочи. След издигането на руското знаме от петима космонавти, започна традиционният парад на нациите. Всяка една от 88-те страни делегира свой представител, който да носи националния флаг. Знаменосец на българските спортисти бе Мария Киркова.

След парада на нациите организаторите представиха на публиката трите талисмана - Белият мечок, Леопардът и Зайка.

Приветствени речи произнесоха президентът на организационния комитет на „Сочи 2014” Дмитрий Чернишенко и президентът на МОК Томас Бах. След това президентът на Русия Владимир Путин официално даде старт на Игрите.

Мария Шарапова внесе факела с огъня на олимпийския стадион. Тенисистката го предаде на Елена Исибнаева, Александър Карелин продължи щафетата, след него Алина Кабаева предаде огъня на Ирина Роднина и Владислав Третяк, които отнесоха огъня до чашата в олимпийския парк, за да грее там до 23 февруари.

Всичко за Зимните олимпийски игри четете ТУКЕтикети: Олимпийски игри Сочи

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

#46

серьожа КЮЧУКОВ - 18.01.2017 г. 14:41:57

ДО #39: Рано или късно, все нещо ще стане - но не точно това! Байно, мога да ти опиша поне три сценария водещи към комунизъм или както сега се нарича - глобализъм... И трите са с междинни етапи, а общото между тях е, че са все НЕГАТИВНИ за държавата наричана(все още) България...

#45

потвърждение - 11.02.2014 г. 19:35:18

№ 40 е прав. Как може да се направи сателитна снимка и да не се появят съседните територии? Отново на някой глупак нещо му се е привидяло. Коментаторът ни каза, че това са сателитни снимки. Когато пишете във форума, информирайте се по въпроса преди това.

#44

Анна на банана - 10.02.2014 г. 17:28:07

Върнали ни част от македонско?! Не изгряло петото "олимпийско слънце"?Това ли им трябва на нашите олимпийци в Сочи? Ако е това то ми стана ясно защо сме толкова "слаби и Немощни" че дори губим от представители -олимпийски спортисти от Каймановите острови.А те са в района на Карибско море къде климата е по-топъл от нашия.Срам с една дума за нас не за организаторите.

#43

к - 09.02.2014 г. 17:06:23

до 43. И ти си един малък човек и нищо повече!

#42

Цветомир Иванов - 08.02.2014 г. 23:39:57

Дарик, осъзнайте се и махнете тази подвеждаща статия! Нищо не е сгрешено в тази снимка! Няма никаква разлика с границите на Република България! Необходимо е да отделите 10 секунди за да се вгледате във въпросната снимка и ще видите, че тя просто е в такава перспектива!!!!

#41

ха ха - 08.02.2014 г. 23:31:08

Хей Дарик, картата не е сгрешена, просто земята е кръгла :)

А иначе руснаците много добре знаят къде е България и морето и вилите им са тук :)

#40

на снимката не са упоменати граници - 08.02.2014 г. 21:29:03

това е сателитна снимка в която са БГ и около БГ граничещите държави, какво се опитвате да кажете? Да ние сме някъде там една малка държавица нищо повече.

#39

Рано, или по-късно и това ще стане! - 08.02.2014 г. 21:16:33

Всички международни договори се ревизират!
Рано, или по-късно, БЪЛГАРИЯ ще си влезе в
своите естествени граници, очертани в ПЪРВИЯ
ДОГОВОР в САН СТЕФАНО.
Не англичани, или французи, а българите имат
пълното право да анулират предателските на-
мерения и интереси на "великите сили"!

#38

Ало Дарик - 08.02.2014 г. 21:15:57

Защо си мислите че държави като България и Македония трябва да се знаят по света? Трябва да знаете че малките държави на глобуса се пишат с цифри много малки цифри.. Та във тези цифри сме и ние и Македония, дайте една разумна статистика колко хора от населението на земята знаят къде е България? не повече от 50% дори и това е в повече. Не си мислете че по света знаят или са учили или чували за нас, ние сме шепа хорица които се намираме някъде в Европа , това сме ние за света. Така, че бъдете реалисти и пишете нещата както са по света.

#37

789 - 08.02.2014 г. 21:08:10

Картата не е объркана. Позагледайте се, и ще се убедите. Пък дали е случайно, че точно кръгът, символизиращ Америка се е издънил?

Напиши коментар

  • Име *:

    Полетата отбелязани със * са задължителни!
  • Коментар *:

  • Код за сигурност *:

    security code

    Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Вчера една циганка ме спря на пътя и вика: - Дай, бате, да ти гледам на ръка... - Е, на, гледай! - викам аз -… Виж още