Нове ще привлича туристи с исторически възстановки и нощни турове
Нове ще привлича туристи с исторически възстановки и нощни турове / DarikNews.bg, архив

С възстановки на легионерски битки и нощни екскурзоводски турове ще привлича туристи античният град Нове край Свищов. Това е заложено в програмата на крайдунавската община за предстоящия туристически сезон, съобщи заместник-кметът по хуманитарните дейности Пламен Александров. Древното римско селище е реставрирано с близо 5 млн. лв. по проекта "Нове - сърцето на легиона", финансиран по ОП "Регионално развитие".

Античният град Нове е създаден през първата половина на втори век на брега на Дунав, след като тук е бил разположен щабът на Първи италийски легион по времето на император Траян. Целта е била да защитава границите на римската империята от варварите, припомни Александров.

По проекта са възстановени колонадите и конструкциите на сградите на щаба, както и Светилището на знамената. Запазени са оригиналните зидове. За доизграждането им строителите са използвали хоросан, по антична рецептура. Археологическите разкопки в района са започнали преди 50 години с участието на български и полски учени. Изследвани са близо 300 декара от античното селище. Проектът обхваща площите, където изследователската дейност е приключила, обяснява археологът Павлина Владкова.

Вторият исторически период е късноантичен /4-5 век/, когато Нове се превръща в един от големите центрове на Ранното Християнство. Доказателство за това е разкритият Епископски комплекс, който включва две базилики, баптистерия и още прилежащи сгради. Според историците в този период градът е бил столица на император Теодорих Велики, а първите богослужения на готски език е извършвал епископ Вулфила.

Дейностите по мащабния проект ще приключат в средата на март, а официалното откриване на реконструираното селище ще бъде на 17 май. Тогава ще започне и поредното издание на фестивала за антични възстановки "Орел над Дунав", каза Александров. Подготвя се туристически маршрут, който ще представи живота през античността в района около Велико Търново и Свищов. Той ще включва римския град Никополис ад Иструм, Античния керамичен център край Павликени и крепостта Нове, уточни Александров. По трите обекта през последните години са извършени реставрационни дейности по различни европейски програми.