Google с цветовете на гей общността за Олимпиадата
Google с цветовете на гей общността за Олимпиадата / Screenshot/Google

Търсачката Google отбелязва откриването на зимните олимпийски в Сочи, помествайки на главната си страница лого в цветовете на дъгата, каквото е знамето на гей общността, и откъс от олимпийската харта, предаде Франс прес, пише БТА.

Инициативата според АФП изглежда като отговор, даден на руския вицепремиер Дмитрий Козак. Вчера той предупреди спортистите и зрителите да не пропагандират хомосексуалността на игрите, като се придържат към олимпийската харта и руския закон, забраняващи според него каквато и да било пропаганда по време на спортни събития.

"Практикуването на спорт е човешко право. Всеки човек трябва да има възможност да практикува спорт без никаква дискриминация и в духа на олимпизма, за което е необходимо взаимно разбирателство, основаващо се на приятелство, солидарност и честна игра", гласи откъсът от олимпийската харта, преведен от Google, както посочва и самата търсачка.

Всяко кликване на логото препраща към документи, свързани с хартата, отбелязва АФП.

Президентът Барак Обама заяви вчера, че е включил хомосексуални спортисти в делегацията на САЩ за церемонията по откриване на игрите, за да покаже, че Съединените щати не се огъват пред дискриминацията.

Ние всички трябва да надигнем глас против атаките срещу лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални хора. Трябва да се противопоставим на арестите и дискриминационните ограничения, на които те са подложени, подчерта вчера в Сочи генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в реч пред Международния олимпийски комитет.