Холограмни изображения на находки от Перперикон представи проф. Овчаров в кърджалийския музей
Холограмни изображения на находки от Перперикон представи проф. Овчаров в кърджалийския музей / netinfo

10 пана с холограмни изображения на находки от Археологически комплекс Перперикон и епископската резиденция под скалния град представи в Регионалния исторически музей в Кърджали ръководителят на разкопките професор Николай Овчаров. В триизмерната експозиция са представени различни археологически находки открити през последните 15 години от разкопките, датирани към различни епохи – каменно-медната, бронзовата, античната.

Холограмите са изработени в Института за оптически материали и технологии при БАН. Експозицията е част от проекта „Перперикон - дом на богове и хора”, който е на стойност 3,8 милиона лева и с който се цели опазване и експониране на археологическия комплекс, съобразно световните стандарти.

„Ако се получат тези пари, за което имам уверението на депутати от Народното събрание и правителството, в началото на 2015 година ще имаме напълно готовия Перперикон – с посетителския център, с алеите, парка, консервация и реставрация, завършен акропол, каквато е и целта ни през 2014 година”, коментира проф. Овчаров