Гледат Изборния кодекс на второ четене във временната комисия
Гледат Изборния кодекс на второ четене във временната комисия / снимка: БГНЕС, архив
Гледат Изборния кодекс на второ четене във временната комисия
69995
Гледат Изборния кодекс на второ четене във временната комисия
  • Гледат Изборния кодекс на второ четене във временната комисия

Временната комисия за изработване на нов Изборен кодекс ще разгледа на второ четене новите изборни правила, предложени от управляващите. От опозицията вчера предупредиха, че внасят свои предложения, след като предишните им бяха отхвърлени на първо четене в пленарната зала.

При приемането на новия Изборен кодекс на първо четене управляващите и опозицията влязоха в остър спор за това кой се опитва да осигури нечестни избори. Председателят на Временната комисия за изработване на нов Изборен кодекс Мая Манолова нападна предишната власт, а Цветан Цветанов от ГЕРБ й отговори, че готвят изборни манипулации.

„Крайно време е да разберете, че опитите да се манипулира през Изборния кодекс не могат да носят повече служебни победи”, коментира Манолова.

„Целта е да се осъществи необходимият контролиран вот с тези номера, които ще има на съответните бюлетини. Което означава, че във всяко едно населено място, тези, които са членове на избирателната комисия, ще могат да знаят от кой до кой номер се намира в тяхното населено място и ще знаят всеки един от гласуващите кой номер взима като бюлетина”, обясни бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

Вчера от опозицията съобщиха,че отново внасят свои предложения за новите изборни правила.

„Ако по някакъв начин работата се затруднява при изработването на Изборния кодекс, причината за това няма да бъде ГЕРБ, а ще бъдат дълбоките противоречия между Коалиция за България и ДПС. Тези противоречия станаха ясни при първите заседания на Временната комисия по изработване на Изборен кодекс”, заяви зам.-председателят на групата на ГЕРБ Цецка Цачева..

От опозицията отхвърлиха тезата на управляващите, че с предложения референдум президентът Росен Плевнелиев цели саботиране на работата по новия Изборен кодекс.