Украинският газов дълг удари 3,35 млрд. долара
Украинският газов дълг удари 3,35 млрд. долара / снимка: БГНЕС

Украйна, която изпитва финансови затруднения, не може да плати закупения на занижена цена газ от Русия през януари, с което дългът й към руската компания Газпром достигна 3,35 милиарда долара, съобщава руският вестник "Ведомости".

След като през ноември миналата година Киев се отказа от подписването на споразумение за свободна търговия с ЕС, Москва предостави заем от 15 милиарда долара на Украйна, от който вече отпусна три милиарда долара. Договорено беше и намаляване на цената на газа с 30% и отлагане на изплащането на натрупания газов дълг миналата година, пише БГНЕС.

Но руските власти решиха миналата седмица да почакат сформирането на ново правителство преди да изплатят нов транш от заема и в последните дни изказаха безпокойството си от газовия дълг.

Според "Ведомости" въпреки отстъпката от 30%, предоставена от Москва, украинската газова компания Нафтогаз не е уредила дълга си от 650 милиона долара за януари и общият й дълг достига 3,35 милиарда долара.

"Нафтогаз няма да плати купения газ през януари", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от изданието. "Договорът предвижда възможност Газпром да премине към система за авансово плащане, но първо трябва да разбере доколко платежоспособна е Украйна", допълни той.

Тази идея, която беше предложена през есента, беше сметната за заплаха за спиране на газа за Украйна, която се снабдява главно от руския си съсед. Многократните газови конфликти между двете държави нарушиха няколко пъти доставките на газ за ЕС през 2006 и 2009 г.