Невероятните рекорди на Китай
Невероятните рекорди на Китай / снимка: Guliver/Getty Images

Китай е безспорен шампион в сферата на рекордите: от спорта, през икономиката, та чак до културата на хранене. Само един пример - ежегодно се изсичат 25 милиона дървета за производството на клечки за хранене.

Невероятните рекорди на Китай
netinfo

снимка: Guliver/Getty Images

13 000 километра - това е дължината на железопътната мрежа за високоскоростни влакове, с която разполага Китай. Част от мрежата е и най-дългият мост на света - простира се на цели 165 километра на отсечката Пекин-Шанхай. Вторият и третият по дължина мостове в света, впрочем, също се намират в Китай. Както и най-високо разположената гара - тя е в Тибет, на височина 5068 метра, т.е. по-висока е от Мон Блан.

Китай може да се похвали и с най-високо разположеното летище - приблизително на равнището на Матерхорн, както и с най-дългата линия на метрото в Шанхай /538 км/. Но ако на лондонското метро са му били нужни 150 години, за да достигне сегашната си трета позиция в света със своите 400 км, в Шанхай са били достатъчни само 15 години.

Стремително се развива и китайският автомобилен пазар, пише "Нойе Цюрхер Цайтунг": регистрираните през миналата година коли са толкова много, че Китай става първият национален пазар в света, на който само за година са пуснати в експлоатация 20 милиона возила. Според изданието ако тези автомобили се наредят един до друг, ще стигнат за две обиколки на земята.

Невероятните рекорди на Китай
netinfo

снимка: БГНЕС

Молове, кули и палати

New South China Mall в Кантон е с търговска площ от 660 000 квадратни метра, което е десет пъти повече от площта на най-големия магазин в Германия - KaDeWe в Берлин. Теоретично в китайския мол могат да се настанят 2 400 магазина, но 90 процента от площите в него са празни. Което показва, че и в Китай големината не е всичко, коментира "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Още повече, че съвсем не е ясно, дали и други мегапроекти ще се запълнят - като например небостъргачът "Sky City" в Чанша, който трябва да стане най-високата сграда в света със своите 838 метра. В южната част на Пекин пък се планира изграждането на най-голямото летище за 130 милиона пътници годишно.

Невероятните рекорди на Китай
netinfo

снимка: БГНЕС

В Ченду, столицата на провинция Съчуан, от юли насам работи "New Century Global Center", който е широк 400 метра, дълъг 500 и висок 100. За сравнение: американският Пентагон се нанася три пъти в площта на тази сграда с площ от 1,76 милиона квадратни метра, а операта в Сидни - 20 пъти. Част от центъра е предназначена за търговска дейност, но освен това ще има два луксозни хотела, офиси и университетски аудитории, както и кино, ледена пързалка и "Средиземноморско село" с изкуствен залив с палми и плаж на площ от половин хектар.

Невероятните рекорди на Китай
netinfo

снимка: Guliver/Getty Images

Голямата жажда

Китайците пият годишно по 44 милиарда литра бира и по 64 милиона литра бордо. Ежегодно се колят 700 милиона свине, а производството на зърнени продукти достига 117 милиона тона, на ориз - 203 милиона. Всяка година в Китай се изхвърлят по 45 милиарда чифта клечки за хранене, за производството на които отиват 25 милиона дървета. Паралелно китайците произвеждат годишно по 10 милиона изкуствени елхи, предназначени най-вече за износ в Америка и Европа.

Внушителни са цифрите и в сферата на потреблението на дрехи и обувки: годишно китайците купуват 2,3 милиарда чифта обувки, при това съвсем не всички са само копия на известни марки - през 2012 в Китай са били внесени заявки за 526 000 патента, което е 20 000 повече от заявките в Америка и десет пъти повече отколкото в Германия.

Невероятните рекорди на Китай
netinfo
снимка: БГНЕС

Обратната страна на медала със свръхпроизводството се откроява при замърсяването на въздуха в големите градове. Броят на жертвите се изчислява на 1,2 милиона годишно, което представлява 40 на сто от всички подобни случаи по света. Повече са само жертвите на тютюнопушенето - 1,3 милиона годишно или 3 600 дневно.

И една последна мрачна статистика - броят на екзекузиите е около 3 000 годишно, което е почти десет пъти повече, отколкото в Иран. Ислямската държава е на второ място в света по брой на извършваните екзекуции.