Пресата в Италия: Пактът с Благоевград е шанс за спечелване на Европейска столица на културата
Пресата в Италия: Пактът с Благоевград е шанс за спечелване на Европейска столица на културата / Община Благоевград

Силен медиен отзвук получи на Апенините официалното посещение на кмета Камбитов в Лече.  Градоначалникът бе на тридневна визита в южния италиански град заедно с председателя на Общински съвет Радослав Тасков.

На специална церемония в кабинета на кмета на Лече Паоло Пероне двамата подписаха споразумение за сътрудничество, което ще бъде основа за разгръщане на дългосрочни партньорски взаимоотношения между двата града. Камбитов и Пероне се договориха за съвместни усилия за спечелването на конкурса за Европейска столица на културата през 2019, когато  ще бъдат избрани един български и един италиански град. По време на двустранната среща стана ясно, че голяма част от приоритетите за развитие пред Лече и Благоевград в средносрочен и дългосрочен план се припокриват, като това е предпоставка за съвместни инициативи и начинания между двата града. Така например насърчаването и развитието на образованието, иновациите, туризма и културата бяха припознати и от двамата градоначалници като основни китове на бъдещата съвместна работа.

Очаква се Паоло Пероне да пристигне в Благоевград по покана на кмета Камбитов, като по време на това посещение ще бъдат обсъдени следващите стъпки за развитие на партньорството. В Лече кметът Камбитов откри международния форум в рамките на проекта „Интуракт“ за насърчаване на развитието на интегрирания туризъм в Югоизточна Европа, по който Благоевград е партньор. По мегапроекта с бюджет над 1.3 млн. евро партньори  са Благоевград, Римини, Лече, регионът на езерото Балатон, Дубровник, провинция Кампобасо, Кавала, Агенцията за икономическо развитие на Сараево, община Глина, Центърът за бизнес развитие град Крани, Словения и Западният район за развите в Унгария.

Неговата цел е оптимизиране на туристическите услуги чрез интегриран подход в сектора. В резултат се очаква устойчив икономически растеж и повишаване на заетостта. За да се скрепи устойчиво партньорство между всички участници в проекта, бе подписана многостранна директива за сътрудничество, като Благовград бе представен от директора на дирекция „Хуманитарни дейности“ Христина Шопова, която е и ръководител на проекта за община Благоевград. След срещата тя изрази надежда, че след изпълнението на проекта областният център на Пиринско ще се утвърди като целогодишна туристическа дестинация.