Дядо Серафим ориса лозята на Бошкилови
Дядо Серафим ориса лозята на Бошкилови / Пресцентър

Неврокопският митрополит Серафим заряза ритуално лозовите масиви на бизнесмена и общински съветник в Благоевград Николай Бошкилов в санданското село Ласкарево.

Владиката, придружен от свещеници от околията, извърши в съслужение тържествена литургия в чест на Свети Трифон.

Дядо Серафим благослови лозарите и хората в района. Пожела на собствениците Николай и Кръстьо Бошкилови здраве, берекет и плодородна стопанска година.

На църковния водосвет, отлужен в лозовите масиви, бяха кметът на Сандански Андон Тотев, всички работници на фамилия Бошкилови, приятели и гости.

Дядо Серафим ориса лозята на Бошкилови
netinfo

След кононичния ритуал по зарязването, всички се отправиха към центъра на село Ласкарево, където по традиция бяха приготвени погачи, баници и мезета, подходящи за вино и веселие.

Предприемачът Николай Бошкилов не скри, че изминалата земеделска година действително е била успешна и плодородна. "Дано и през настоящата, с божията благословия, с много потен труд в лозята, да се постигне добра реколта и да има руйно вино", пожела Николай.

Дядо Серафим ориса лозята на Бошкилови
netinfo

Над 150 присъствали на празника си пожелаха на следващия 1 февруари отново да се срещнат живи и здрави и да почетат подобаващо Свети Трифон - благодетелят на лозята и виното.