Цецка Цачева против новите промени в Изборния кодекс
Цецка Цачева против новите промени в Изборния кодекс / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

„Тази остра реакция не е от вчера, а от начина, по който беше сформирана времената комисия по изработването на новия проект на Изборния кодекс. Нито един от народните представители на ДПС, „Атака" и ГЕРБ не са го подписали този проект. Има съществени различия между вижданията на двете големи парламентарни групи за това какво трябва да се случи", каза в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия Цецка Цачева, депутат от ГЕРБ относно новия проект за Изборен кодекс.

Тя твърди, че с промените в Изборния кодекс само една политическа сила ще спечели изборите. „Миналата седмица Сергей Станишев обяви, че ще изоре земята, но ще спечели изборите", аргументира се тя. По думите й средство за тази оран е Изборния кодекс.

Според нея в текстовете, които регламентират изборите за общински съветници и кметове, сега се предвижда кандидата да не излиза в отпуск, както е в момента. „Представяте ли си какви местни избори ни чакат. От така разписаните правила те могат да излизат в почивка по 2 часа на ден", даде пример Цачева.

„Това е нов-стар Изборен кодекс. Няма мажоритарен елемент", смята депутатът от ГЕРБ. Тяхното предложение е било преференцията да е 5%. „Ще настояваме преференцията да е 5%, за да могат избирателите да изразяват волята си спрямо включените кандидати", каза още Цачева.

Според нея драмата е, че ДПС категорично са се обявили против преференцията. „Отново се връщаме в дебат в теми, които бяха преодолени. Става дума за уседналостта. От ДПС категорично се обявиха против", допълни тя. От ДПС се противопоставят и срещу това, предизборната кампания да се води само на български език.

До края на другата седмица ще стане ясно на каква тема ще е следващия вот на недоверие, съобщи Цачева.

Източник: NovaNews.bg