Историческият музей с изложба за Стамболов
Историческият музей с изложба за Стамболов / DarikNews.bg

С фотодокументална изложба Регионалният исторически музей във Велико Търново ще отбележи 160-та годишнина от рождението на бележития търновец Стефан Стамболов. Експозицията „Поглед в миналото. Стефан Стамболов (1854-1895 г.)” включва над 70 снимки и документален материал, които отразяват основни моменти както от живота, така и от революционната и политическата дейност на Стамболов.

Цитати и мисли от нашия съгражданин илюстрират изявите му в областта на публицистиката и поезията. Оценката на неговата личност и дейност, като един от най-известните български политици от края на ХІХ век, е представена посредством цитати на известни негови съвременници.

Изложбата ще бъде експонирана на ул. „Независимост“ пред Факултета по изобразително изкуство в навечерието на рождената дата на бележития български държавник и революционер 31 януари. Куратор на експозицията е Весела Мартинова от отдел „Нова и най-нова история“ на музея в екип с Боряна Боянкинска от отдел „Нова и най-нова история“ и Димитър Харбалиев от отдел „История на България XV-XVIII в.“ на РИМ – Велико Търново.