Граждани излязоха на протест в защита на Странджа
Граждани излязоха на протест в защита на Странджа / снимка: DarikNews.bg, архив
Граждани на протест в защита на Странджа
69688
Граждани на протест в защита на Странджа
  • Граждани на протест в защита на Странджа

Тази вечер над 200 души се събраха около паметника на Патриарх Евтимий в знак на протест заради решението на Върховния административен съд да разреши строителството на голям туристически комплекс в свещената зона Странджа, както и срещу уволнението на директора на природен парк Странджа - Стефан Златаров.

За кратко време беше спряно движението на трамваи в района на площад „Славейков".

След 19:00 ч. протестиращите се отправиха по ул. „Раковска" към сградата на Народното събрание, където беше друга група протестиращи.

Протестът премина спокойно и без напрежение.

„Върховният административен съд се подигра на всички - той реши окончателно, че Общият устройствен план на Царево е нищожен, но никой няма право да обжалва пред съда неговата нищожност и затова е в сила", написаха по-рано организаторите в социалната мрежа Фейсбук.

Те настояват парламентът спешно да приеме закон, с който всички устройствени планове да са нищожни, ако нямат екологична оценка и оценка за съвместимост.

Министърът на регионалното развитие да отмени заповедта за одобрение на устройствения план на Царево. Сред тези искания е и призив за оставката на кабинета.