Легендата Владимир Василев ще води журито в Международния балетен конкурс
Легендата Владимир Василев ще води журито в Международния балетен конкурс / снимка: БГНЕС, aрхив

Живата легенда на танца Владимир Василиев от Русия ще е председател на журито на предстоящия юбилеен Международен балетен конкурс Варна. Първото балетно състезание в света ще празнува 50-тата си годишнина с редица специални събития.
Патрон на надпреварата ще бъде вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Форумът ще се проведе под егидата на UNESCO и под патронажа на генералния директор на световната организация Ирина Бокова. Юбилейният конкурс и неговият престиж са принос за кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. Кметът на Варна Иван Портних заяви вече подкрепата на  Община Варна за голямото събитие. 

По традиция високият балетен форум започва в средата на юли в Летния театър на морската столица.

Василиев е единственият носител на Голямата награда в историята на балетната олимпиада. Призът от Варна слага началото на световната му кариера на балетен артист. Той е идвал отново в града на световния триумф, но като член на журито на конкурса и като участник в супергала вечерта “Среща на поколенията”. Творчеството на легендарния балетист и на напусналата ни негова партньорка Екатерина Максимова ще бъде почетено с прожекция на документален филм. За пръв път ценителите във Варна ще открият другата страст на Василиев – да създава ярка живопис. Той ще избере най-силните си платна за изложбата си в България. А за радост на младите балетни дарования Владимир Василиев ще преподава в Международната лятна балетна академия, която ще се проведе в дните на конкурса. Виртуозът е избрал за тема на своя майсторски клас балета “Дон Кихот” и ще сподели майсторските си умения и опит безвъзмездно.

“Поканили сме и други знаменитости, чиито имена са свързани с тази сцена и които ще присъстват в журито и като гости на конкурса. Очакваме чудото “Варна” отново да се случи и то по особено бляскъв начин в чест на половинвековния му юбилей” - споделя Соня Димитрова, член управителния съвет на фондация “Международен балетен конкурс Варна”. Тя припомня, че през годините Варненската олимпиада е дала шанс на младите артисти и на ценителите да се срещнат с балетните школи на 32 държави от цял свят. Лятната сцена на Варна изигра роля на летящ старт за звезди като Владимир Василиев, Наталия Макарова, Михаил Баришников, Патрик Дюпон, Силви Гилем, Максимилиано Гера, Хосе Мартинес.