Модерен респиратор дариха на неонатологията във В. Търново
Модерен респиратор дариха на неонатологията във В. Търново / Sofia Photo Agency, архив
Модерен респиратор дариха на неонатологията във В. Търново
69661
Модерен респиратор дариха на неонатологията във В. Търново
  • Модерен респиратор дариха на неонатологията във В. Търново

С чисто нов респиратор за обдишване на новородени вече разполага Неонатологичното отделение на великотърновската болница. Апаратът е закупен от фондация „Приятели", която събра средствата с различни акции. Дарението на стойност 22 000 лв. е доставено в отделението в края на миналата година.

Апаратът е внесен директно от Германия и е произведен през 2013 година. „Той ще служи за апаратна вентилация на новородените, не само недоносени, а и които не могат да дишат сами", каза началникът на отделението д-р Кина Николова. Повече от десет години неонатологията в МОБАЛ чакаше да получи необходимата апаратура, нужна за обдишване на новородените. Досега отделението разполагаше само с един апарат на повече от трийсет години.

Над 600 недоносени деца са преминали през неонатологичното отделение на областната болница във Велико Търново през миналата година. От тях 150 са били в интензивния му сектор, информира д-р Николова. По думите й процентът на недоносените деца е спаднал от 14.9 на 12.8 през 2013-та и отчете годината като успешна за отделението, което ръководи. Най-малкият му пациент е бил 1200 грама. През неонатологията са преминали и четири двойки близнаци. От началото на годината в отделението са постъпили 14 недоносени бебета. В момента седем от тях са в интензивния сектор.

Чуйте д-р Николова в звуковия файл.