Община Стара Загора търси финансиране за нови два проекта
Община Стара Загора търси финансиране за нови два проекта / Dariknews.bg

Община Стара Загора кандидатства с два проекта по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Това стана ясно след срещата на областния управител Живка Аладжова с общинските кметове от региона. На сбирката бяха дискутирани критериите, на които проектите трябва да отговарят и сроковете за кандидатстване.

„Единият проект е идеен. Той е свързан с изграждането на спортна зала на мястото на бившите артилерийски казарми. Другият е свързан с почти всички неугледни междублокови пространства в Стара Загора. Първият може да бъде разработен в дългосрочен план, а за втория имаме готови технически проекти и разрешения за строеж", обясни кметът Живко Тодоров.

Общата стойност на проектите е 13,8 милиона лева. Така община Стара Загора се вмества в заложената в програмата рамка от 15 милиона лева за всяка община.

Инвестиционната програма „Растеж и развитие на регионите" беше разработена от правителството в края на миналата година и ще се финансира със средства от държавния бюджет. По предложение на Управителния съвет на Националното сдружение на общините сумата, която ще получат регионите е 350 милиона лева. Останалите 150 милиона лева ще бъдат отделени за финансиране на проекти на различни ведомства.

Крайният срок за подаване на проектите е 22 януари. До 24 януари областните управители трябва да ги представят на създадената Междуведомствена комисия. Окончателното одобрение ще идва от Министерски съвет.