Fitch потвърди рейтинга на България
Fitch потвърди рейтинга на България / снимка: БГНЕС, архив

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings Ltd. потвърди дългосрочния кредитен рейтинг BBB-/ВВВ на България съответно в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите.

Краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута също беше потвърден на „F3”, както и таванът за страната на ВВВ+. Запазването на кредитния рейтинг отразява силната фискална позиция на България, а определянето на стабилна перспектива показва, че рисковете за кредитния рейтинг на страната са балансирани. Според Fitch стабилните публични финанси се явяват ключов фактор за потвърждаването на кредитния рейтинг, попадащ в категорията инвестиционен клас.

В доклада е отчетено, че са акумулирани значителни буфери, в т.ч. нивото на фискалния резерв достига 6,3% от БВП към ноември 2013 г., а това на международните валутни резерви надвишава три пъти стойността на паричната база. Fitch прогнозират, че през 2014 г. бюджетният дефицит на начислена основа ще бъде близък до оценката от 1,8% от БВП за 2013 г., а през 2015 г. се очаква нивото му слабо да се понижи.