Събират подписи за 400 евро минимален доход в ЕС
Събират подписи за 400 евро минимален доход в ЕС / снимка: Guliver/Getty Images
Събират подписи за 400 евро минимален доход в ЕС
69318
Събират подписи за 400 евро минимален доход в ЕС
  • Събират подписи за 400 евро минимален доход в ЕС

Търсят се 10 000 българи, които за една седмица да подкрепят европейка инициатива за 400 евро минимален доход. Инициативата за безусловен базов доход стартира в целия ЕС през март минaлата година. Ако до 14 януари събере поне 1 милион подписа от най-малко 7 страни, ще влезе за обсъждане в Еврокомисията и Европарламента. От КНСБ призовават българите да бъдат активни и да гласуват на линк за гласуване в синдикалния сайт www.knsb-bg.org. До момента най-активни са Словакия, Хърватска, Белгия, Холандия, Унгария, Испания, Франция и Германия.

За седмица България трябва да събере поне още 10 000 подписа в подкрепа на идеята за социален минимум, под който да не падат доходите на нито един гражданин на Евросъюза.

Синдикати и граждански сдружения предприеха офанзива за мобилизиране на българите. Стотици хиляди европейски граждани вече са дали подкрепа в специално създадени сайтове. Квотата на България е да осигури поне 13 000 подписа. До момента са гласували над 3000 българи. Според изпълнителният секретар на КНСБ Ася Гонева, идеята за 400 евро минимален доход не е популистка и не е утопия.

"Това е много перспективна инициатива и ние наистина сериозно и с желание се ангажираме, тъй като тя се вписва в ценностите на нашия синдикат. Какъв е смисълът да има шепа богати хора, които след определено време могат да бъдат богати в една социална пустиня. Бедността е разрушителна от един момент нататък и трябва да си дадем сметка като общество и да направим усилия да направим превантивни политики и да ги провеждаме. Аз не смятам, че това е утопия, макар че си даваме сметка, че не е нещо, което може да стане бързо", каза тя.

Ориентир за минималните доходи в различните държави е прагът на бедност. У нас в момента той е 251 лв. на месец, но държавата осигурява едва 65 лв. за хората без доходи.