Кадиев: Парламентът трябва да подкрепи сваляне на имунитета на Сидеров
Кадиев: Парламентът трябва да подкрепи сваляне на имунитета на Сидеров / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кадиев: Парламентът трябва да подкрепи сваляне на имунитета на Сидеров
69309
Кадиев: Парламентът трябва да подкрепи сваляне на имунитета на Сидеров
  • Кадиев: Парламентът трябва да подкрепи сваляне на имунитета на Сидеров

Народното събрание не трябва да отделя часове за дебати по искането на главния прокурор да бъде свален имунитета на Волен Сидеров - решението трябва да бъде подкрепено, за да се заеме съдебната власт с казуса.

Това коментира в интервю за Дарик депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев.
„Правителството не може да се крепи на своеволията на Волен Сидеров, той няма индулгенция да прави каквото си иска, заради това, че той е 121-вия глас в НС", добави Кадиев.

„Гласувам „за" и в случая не става въпрос за политика. В случая става въпрос за поведение на един народен представител. Да си народен представител е някаква отговорност - дори да е имало провокация, което не мисля, че е случаят в момента. В такива ситуации човек, който не се окаже на висотата на позицията, която заема, трябва да си понесе последствията - т.е. никаква прошка", категоричен бе Кадиев.

Според него винаги се търсело някакво оправдание, както било в случая със снимките на лидера на „Атака", които бяха разпространени в медиите.

„Какво общо има енергийната мафия с това момче в автобуса, което му е казало, че се държи като простак и те са скочили да го бият? Сега не трябва да се задълбочаваме при толкова проблеми в държавата около поведението на един политик - който и да е той. Ако прокуратурата си е свършила работата, поискала е имунитета, ние просто го гласуваме в рамките на 5 минути - дори няма какво да го обсъждаме, и оттам нататък е изцяло в ръцете на съдебната система", допълни депутатът от левицата.

„За мен фактът, че е имало агресия и то срещу жена, независимо дали е французойка или българка, е абсолютно неприемлив и това е отвратително поведение. Тук не става въпрос да спасиш един политически партньор или да не го спасиш. При това ниско одобрение към парламента всяко такова поведение забива още един пирон в ковчега на парламентаризма в България", каза още Кадиев.

Според него кабинетът не може да се крепи на своеволията на Волен Сидеров.

„Той няма индулгенция да прави каквото си иска, заради това че е 121-вият глас. Ако ние се крепим на него, тогава по-добре да отидем на избори. И абсолютно същата беше моята позиция, когато ми казаха: „Или Делян Пеевски, или кабинетът пада". Ако ние се крепим на едно или друго назначение, а не на някакви принципи или мисия, която сме си изградили, тогава по-добре да отидем на избори и каквото решат хората", заяви още народният представител от БСП.