Правят Разузнавателен борд към премиера
Правят Разузнавателен борд към премиера / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Правят Разузнавателен борд към премиера
69302
Правят Разузнавателен борд към премиера
  • Правят Разузнавателен борд към премиера

Създават Разузнавателен борд с дискусионен характер към премиера.

След заседанието на кабинета вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев обясни, че това ще е мястото, в което ще се провежда "професионалният дебат" по темата сигурност.

„Разузнавателният борд е един формат като спомагателно звено към Съвета по сигурността. Съвета по сигурност като цяло е в основата на целия механизъм на управление на зашита на националната сигурност. Като към Съвета по сигурност той е консултативен орган към Министерски съвет и министър-председателя. Т.е. той ще прави всичко необходимо, за да подпомогне министър-председателя при вземането на решения", обясни вътрешният министър.

По думите му там ще се осъществява и контрол - до каква степен са изпълнени тези решения.

„Към него, за да може да функционира добре, ще има три звена. Едното е аналитичното, което ще събира цялата информация, ще организира процеса по събиране, съхранение, обработване на тази информация. Там ще се решава какви да бъдат приложенията, за кого да бъдат направени, кои ще бъдат адресатите. Там ще се дефинират заплахи за националната сигурност, там ще се предлагат и решения. Друг формат е т.нар Разузнавателен борд - той няма да има никакви изпълнителни правомощия, не може да има разпоредителски функции. Това е формат, в който може да се осъществи процес дискусия за това как точно поставените цели и задачи от министър-председателя могат да бъдат планирани, осъществени и реализирани. Там е необходимо наистина да има такъв експертен формат, защото трябва експертите, специалистите да подготвят този план. Защото те дискутират въпросите, свързани с взаимодействието и координацията между службите и това ще бъде само един формат, в който да се осъществи професионалният диалог - по какъв начин ще се изпълнят целите. Предвижда се още едно звено - Ситуационен център - мястото, при което ще има възможност министър-председателят при възникване на кризисна ситуация от национално значение, да отиде и да получи цялата информация, да има връзки с всички необходими звена", каза още Йовчев.