Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско готови за протест
Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско готови за протест / снимка: DarikNews.bg, архив

Недоволни тютюнопроизводители от Гоцеделчевския край са готови да блокират в петък, 10 януари, пътя за Гоце Делчев и Драма при село Господинци в знак на протест срещу забавената кампания за изкупуване на тютюна и ниските изкупни цени. Това съобщи за БТА кметът на община Сатовча Арбен Мименов, председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни в България.

Това е станало ясно на състоялата се вчера в Гоце Делчев среща с участието на над сто тютюнопроизводители от четирите общини в района - Гоце Делчев, Сатовча, Хаджидимово и Гърмен. Хората са категорични, че няма да продават продукцията си от миналогодишната реколта на цена по-ниска от 6,50 лв/кг. Арбен Мименов съобщи, че има планувана за четвъртък среща с министъра на земеделието и храните Димитър Греков, на която от името на тютюнопроизводителите ще бъде потърсена отново подкрепа от държавата и защита на интересите им пред фирмите, които изкупуват тютюна. Техни представители също се очаква да присъстват на срещата.

Напрежението сред производителите се е повишило, след като в първите дни на новата година закъснялата изкупна кампания най-сетне е започнала, но хората са разочаровани от предлаганите им цени - средната изкупна цена е около 5,20-5,30 лв/кг, уточни Мименов.

В момента никой не предава балирания тютюн. Поддържаме връзка и с колегите от района на Крумовград и Кирково, където картината не е по-различна и недоволството също е голямо, допълни той. Ако реколтата остане непродадена до края на месеца, е реална опасността тютюнът, който е препитание за хиляди хора, да мухляса.