Кадиев: Няма смисъл от управления, които се крепят на пръста на един човек
Кадиев: Няма смисъл от управления, които се крепят на пръста на един човек / снимка: БГНЕС, архив

„Правителството на Пламен Орешарски наклони прекалено много везната към социалната сфера, но изостана сериозно в икономическата сфера".

Това коментира депутатът от БСП Георги Кадиев, известен с критичното си отношение към ръководството на левицата.

Пред bTV той призна, че такова подреждане на приоритетите на управлението го дразни и изрази надежда през следващите години кабинетът да заложи на икономиката.
„Аз дори призовавах да оставим за три месеца пенсионерите - те са 2,3 милиона души не можеш да ги пренебрегнеш, но нека три месеца се посветим на икономиката", настоява Георги Кадиев.

Според него социалните мерки за пенсионерите са били много и оцени налагането им като „смесица от електорален флирт и грижа за възрастните родители".

„Разочарован съм, че правителството не е по-реформаторско", призна Георги Кадиев.

След като подчерта, че няма смисъл от управления, които се крепят на пръста на един човек (лидерът на „Атака" Волен Сидеров - бел. ред.), по думите му по-добре е да се стигне до предсрочни избори.

„Трудно ми е да си представя, че кабинетът ще изпълни мандата си. Това е логическо разсъждение, не въпрос дали искам или не искам - просто виждаме как се развиват нещата", посочи Кадиев.

Георги Кадиев изрази удовлетворение от приемането предложена от него на поправка в Закона за хазарта с автор Йордан Цонев, която е предотвратила ощетяването на държавния бюджет с 22 млн. лв. Освен това предложението му е било прието с гласовете на депутати от различни партии.

„Тогава един от колегите ми каза „След като правите така, ти ще ходиш да преговаряш с ДПС!", разказа народният представител от левицата.

„Ако някой трябва да държи сметка на някого, това сме ние към ръководството на парламентарната група на БСП, което обясни, че ще преговаря и ще ни уведоми. Не ни уведоми за нищо. Аз бях абсолютно коректен - казах, че ще внеса предложение и го внесох", разказа Георги Кадиев.

В заключение по темата той обобщи, че за БСП е важно да спечели изборите за Европейски парламент. „Важно е да спечелим изборите не ние с ДПС, а само ние", подчерта той.

„Алтернативни леви листи са лош знак за БСП, но добър знак за българската политика", коментира Георги Кадиев на фона на напускането на Татяна Дончева и заявката за нов играч вляво от Румен Петков.

Той разкритикува остро лидера на „Атака" Волен Сидеров след скандала на варненското летище, определяйки поведението му като „безобразно".

„Ако ние трябва да прощаваме такива неща... Как да има повече одобрение с такова поведение. Аз винаги съм гледал на политиците като на идеал, а сега политиката се превърна в презряна професия, че се срамувам от нея. Политиката е сериозна и отговорна професия и такова поведение е безобразно", коментира Георги Кадиев.

„Аз самият вече губя мотивация. Влизаме в тази политика, за да мръдне нещо", допълни депутатът и заяви, че самият той няма причина да се срамува от нищо, защото е заел правилна позиция и по казуса „Пеевски", и за мораториума за продажба на земя на чужденци, и в Закона за хазарта.

Георги Кадиев отхвърли твърденията в медиите, че съпругата му печели по 1 млн. лв. месечно от търговия с ток. „Жена ми купува от АЕЦ „Козлодуй", от ТЕЦ „Марица Изток" - продава го тук и в чужбина. Не е вярно това за милиона, но и да беше, това е добре - ако някой го прави добре, нека го прави - някой трябва да движи икономиката", отбеляза Кадиев.