Засилва се интересът ни към работа в скандинавските държави
Засилва се интересът ни към работа в скандинавските държави / снимка: MorgueFile.com

Значително се увеличава интересът на българите към работа в скандинавските държави. Това каза пред Дарик радио Даниела Пирянкова, експерт в Регионалната служба по заетостта. Според нея това се забелязва през последните една-две години и хората, които вече работят там, смятат, че в тези страни има добре развита социална система.

Продължава устойчивата тенденция за търсене на български лекари, медицински сестри, ИТ-специалисти и инженери в европейските страни, допълни Пирянкова.

Заплатите там са доста по-високи в сравнение с българските, но това не е провокация за масово изтичане на кадри от страната, тъй като има сериозни изисквания за качествата и на кандидатите, и на владеенето на език, казва тя.

Като цяло обаче българите проявяват интерес не към постоянна, а към сезонна работа в чужбина, смята Пирянкова.

Налице е  оцеляване в условията на криза, без наличие на трайни индикации за излизане от ситуацията, заяви лидерът на КНСБ в Пловдив Боян Бойкински. Той прогнозира, че  тенденцията през 2014-та ще е негативна и изтичането на кадри ще продължи.

Бойкински цитира данни на Евростат, според които за последните четири години българите в Испания са се увеличили от 164 000 души през 2009-та до 180 000 за 2013-та година. За Белгия увеличението за същия период е двойно – от 10 000 на 20 000 души.