Лютви Местан: Твърденията на Бойко Борисов са бла-бла
Лютви Местан: Твърденията на Бойко Борисов са бла-бла / снимка: БГНЕС, архив

„Горчивата катранена чаша", която българските тютюнопроизводители са изпили след управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ, струва средно между 3500 и 4000 лева. Така с „езика на фактите", преведен на „езика на числата", Лютви Местан изчисли пред bTV колко старият кабинет е „отнел от трапезата на най-бедните хора в България".

Лидерът на ДПС обясни в детайли колко добре са били тютюнопроизводителите по времето на правителствата на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев и до какво са били доведени по времето на Бойко Борисов. Нещо което направи и вчера в „Тази сутрин" и което провокира бившият премиер да напише във „Фейсбук": „Очевидно и Лютви Местан е прихванал от Сергей Станишев умението да говори неистини и лъжи, въпреки че фактите са красноречиви".

Тези му думи Местан коментира с „бла-бла, Бойко Борисов и бла-бла". Обяснение по-рано имаше и от Цвета Караянчева от ГЕРБ, която каза пред bTV, че ДПС създава изкуствено напрежение и усещане, че изкопната кампания ще се провали, за да държи електората си.
„На мен тази наглост и тези лъжи, особено на г-н Борисов и повторени от тази дама, която представлява синтеза на цялата герберска политическа наглост, ми идват в повече и затова предпочитам да говоря с езика на фактите(...) Тя (Карянчева - бел. ред.) не е помирисала катран освен ако не е пушач. В момента разговаряте с председател на партия, която често е обвинявана в пристрастия към хората, които се занимават с тютюнопроизводство. Аз съм син на тютюнопроизводители. Ръцете на майка ми все още са катранени, защото се налага да помага на двете ми каки, които се прехранват единствено от тютюн", сподели Лютви Местан.

Според него създаденият проблем идвал от натиск върху производителите за по-ниски цени. „Ако вземем за база цената за миналата година, тази година трябва да е по-висока, защото това лято Господ реши да не праща дъжд - 61 дни не падна капка дъжд в Родопския масив, точно в периода, когато е беритбата и изсушаването. Качеството е много по-високо и затова не приемем твърденията, че цените са по-ниски, защото е лошо", позова се на природата Местан.

А натискът идвал от тоталната либерализация в бранша, която лидерът на ДПС постави сред пораженията, нанесени от ГЕРБ на тютюнопроизводителите. „Никъде по света производството на тютюн, който практически е една легална дрога, не е тотално либерализирано. Сега тютюнопроизводителите пият горчивата катранена чаша на Бойкоборисовото управление. Явно има нужда да бъде въведена частична регулация".

На въпрос дали така няма да се влезе в противоречие с европейските правила, Местан убедено отговори отрицателно. Според него става въпрос за осигуряване на екзистенц миниума на производителите. От думите му стана ясно, че ДПС ще настоява за времева рамка на изкупната капания - най-късно от 1 ноември и най-късо до 31 януари и на това търговецът да бъде задължен да плаща в срок и по цени, които да покриват стандартите за качество:

„Понеже самият процес на оценяване е много странен. Вие работите цяла година, балирате, отивате свитичък пред търговеца, предлагате своята продукция, експерти на търговеца бъркат на три места в балата и те решават какво е качеството. Не е лошо, но трябва да се възстанови и статута на държавните експертно-оценителни комисии, за да има при кого да оплачат производителите, когато не са доволни от цената, и да поискат арбитър за качеството на продукцията".

По думите на Местан пряко регистрираните като тютюнопроизводители не са толкова много, но косвено от тази продукция се прехранват близо 100 000 български семейства.